Caz de gripă aviară confirmat în Ialomiţa, în zona comunei Sineşti

0

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Ialomiţa au confirmarea unui caz de gripa aviară cu o tulpină înalt patogenă identificată la o lebădă de iarnă.

Pasărea a fost găsită pe malul lacului Mostiștea în imediată apropiere de localitățile Cătrunești și Lilieci de pe raza comunei Sinești, iar confirmarea s-a făcut de Institutul din  București.

În baza analizei de risc epidemiologic, întocmit de către D.S.V.S.A. Ialomița, s-a stabilit  ca zona de supraveghere să fie de 10 km şi include localitățile Cătrunești, Lilieci, Sinești, Hagiești, Boteni, Livedea din comuna Sinești, Chiroiu Sat Nou, Chiroiu Ungureni din comuna Drăgoești, Bițina Pământeni şi Bițina Ungureni din comuna Movilița.

Luni s-a convocat Centrul Local de Combatere a Bolii unde s-a aprobat programul de măsuri privind combaterea virusului influenței aviare la păsările domestice, conform căruia toți crescătorii de păsări din județul Ialomița sunt obligați să respecte măsuri de prevenire a răspândirii virusului.

Fermierii sunt atenţionaţi că este foarte important să ţină găinile, raţele şi gâştele închise pentru a limita contactul cu păsările sălbatice, care transmit boala, să limiteze accesul străinilor în gospodărie şi să adape orătăniile din surse sigure de apă.

Orice suspiciune de boală la păsări va fi anunțată la DSVSA Ialomița, la numărul de telefon 0243/232069.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.