Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), hepatita reprezintă o inflamație a ficatului care poate progresa în unele cazuri spre fibroză hepatică, ciroză sau cancer hepatic. Chiar dacă virusurile reprezintă cauza cea mai frecventă de apariție a hepatitei, aceasta poate să apară și din cauza altor infecții, a consumului de substanțe toxice, precum alcool, anumite droguri sau din cauza afecțiunilor autoimune.
În ceea ce privește virusurile, acestea se împart în cinci tipuri principale și anume A, B, C, D și E care reprezintă riscurile cele mai mari de răspândire, îmbolnăvire și deces.
Cele 5 tipuri principale de hepatită și ce trebuie să știi despre fiecare
De la metodele de contractare la simptome și potențiale complicații, chiar dacă cele cinci tipuri de hepatită afectează ficatul, există totuși diferențe clare care pot indica severitatea afecțiunii și pașii de urmat pentru fiecare.
Hepatita A
Acest tip de hepatită se dezvoltă în urma contractării virusului hepatic A care este transmis de obicei prin ingerarea alimentelor și lichidelor contaminate cu materii fecale care conțin virusul, contact apropiat cu persoanele infectate și unele activități sexuale neprotejate.
Simptomele hepatitei A sunt în general ușoare și pot include dureri abdominale, urină de culoare închisă, icter si simptome asociate cu gripa, cum ar fi febră, oboseală și dureri musculare.
Hepatita B
Hepatita B este o infecție a ficatului cauzată de contractarea virusul hepatic B și care împreună cu hepatita C are șanse mult mai mari de a se croniciza. Virusul se poate transmite prin intrarea în contact cu sânge infectat, lichid seminal și alte secreții corporale, motiv pentru care virusul poate fi transmis și de la mamă la bebeluș în timpul nașterii.
Chiar dacă simptomele hepatitei B acute tind să nu apară timp de mai multe luni, cele mai frecvente simptome includ febra, durere articulară și musculară, stare de slăbiciune, pierderea apetitului și icter.
Hepatita C
Hepatita C este o inflamație a ficatului cauzată de virusul hepatic C, un tip de virus care se răspândește de cele mai multe ori pe cale sangvină. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 58 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatic C la nivel global cu 1,5 milioane de cazuri noi apărute în fiecare an.
La fel ca hepatita B, aceasta poate fi acută sau cronică și tinde să nu prezinte simptome în primele 6 luni de zile. Cu toate acestea, simptomele cele mai frecvente ale acestei afecțiuni includ stare de greață și vărsături, fecale de culoare deschisă, icter, dureri abdominale și febră.
Hepatita D
Hepatita D este o afecțiune mai rar întâlnită comparativ cu celelalte, ea dezvoltându-se doar împreună cu hepatita B. Chiar dacă virusul hepatic D poate cauza inflamație a ficatului, acesta nu poate fi contractat decât dacă persoana este infectată deja și cu virusul hepatic B
Conform OMS, virusul hepatic D afectează aproximativ 5% dintre persoanele cu hepatită cronică B, la nivel global. De obicei această dublă infectare poate rezulta într-o formă mai severa a afecțiunii.
Hepatita E
Hepatita E apare în urma infectării cu virusul hepatic E, un tip de virus care poate fi răspândit prin apă și alimente contaminate. Chiar dacă această formă de hepatită dispare de cele mai multe ori de la sine și nu prezintă leziuni permanente la nivelul ficatului, hepatita E poate fi însă foarte periculoasă pentru femeile gravide, pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit și pentru persoanele vârstnice.
Simptomele acestei afecțiuni sunt asemănătoare cu celelalte forme de hepatită și pot include icter, urină de culoare închisă, febră ușoară, prurit, dureri articulare etc.
Ce trebuie să știi din toate aceste informații este că hepatita are o prevalență foarte mare la nivel global, că poate fi dobândită prin diferite metode și că unele tipuri (B și C) pot fi mult mai periculoase comparativ cu restul, ele putându-se croniciza și putând duce la cicatrizarea ficatului și la apariția cancerului hepatic.
Cu toate acestea, toate tipurile de hepatită pot reprezenta un anumit tip de risc, în funcție de persoana afectată și de starea ei generală de sănătate, motiv pentru care trebuie să te prezinți la un medic specialist daca prezinți simptome specifice, pentru a determina cauza, tipul și severitatea afecțiunii.
Referințe:
- “Hepatitis.” World Health Organization, World Health Organization, 1 Sept. 2019, www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/hepatitis.
- “Hepatitis C.” World Health Organization, World Health Organization, 27 July 2021, www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-c.
- “Hepatitis D.” World Health Organization, World Health Organization, 28 July 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-d.