Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa anunţă proprietarii/deţinătorii de stupine cu privire la cerințele legislației sanitare veterinare în vigoare, în ceea ce privește producerea și comercializarea mierii de albine de către apicultorii înregistrați în conformitate cu Ord. ANSVSA NR.111/2008, pentru activitățile de vânzare directă (VD), respectiv de vânzare cu amănuntul (VA).
Pentru vânzare direct un producător trebuie să obţină în prealabil. Documentul de înregistrare sanitară veterinară pentru activităţile din unităţile cu vânzare directă de produse primare de origine animală” eliberat de către DSVSA Judeţeană. (Art.3 din Cap. I al Ord. ANSVSA nr. 111/2008.
După obţinerea acestui document, producătorii pot efectua vânzarea directă de la locul de producere a produselor primare către consumatorul final . (Capitolul I,Art.2,Lit. f).
Activităţile de producţie primară desfăşurate de către producător la nivelul exploataţiei apicole trebuie să se desfăşoare cu respectarea prevederilor Anexei I, privind producţia primară, din Reg. nr. 852/2004 precum şi ale Ord. ANSVSA nr. 111/2008 (Cap. I – înregistrarea sanitară veterinară a activităţilor de vânzare directă a produselor primare de origine animală).
Totodată, activităţile specifice domeniului apicol trebuie să se desfăşoare în conformitate cu Legea nr. 383/2013 privind apicultura şi cu Ord. MADR 251/2017 pentru aprobarea sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor.
Apicultorii proprietari de exploataţii destinate producţiei şi comercializării mierii şi a altor produse apicole, trebuie să deţină şi un Carnet al stupinei, aprobat de serviciile veterinare oficiale.
- La nivelul exploataţiilor apicole, medicii veterinari oficiali trebuie să se asigure că producătorii respectă regulile de igienă şi siguranţă prevăzute de Anexa I, privind producţia primară din Reg. nr. 852/2004.
- La nivelul punctelor de comercializare, în conformitate cu Art.11, puncul 4 din Ord. ANSVSA nr. 111/2008, vânzarea directă a produselor primare de origine animală, inclusiv a mierii de albine către consumatorul final se realizează numai de către producător sau de membrii familiei, rude de gradul I şi II ale acestuia;
Producătorul trebuie să pună la dispoziţia consumatorilor toate informaţiile obligatorii prevăzute de Directiva 2001/110 CE privind mierea, precum şi de Reg. CE nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor în ceea ce priveşte produsele alimentare .
Atunci când afişează pe eticheta produsului originea florală a mierii de albine (ex. de salcâm, de tei, de rapiţă, de castan etc.) producătorul este responsabil de furnizarea informaţiilor trebuie să se asigure că produsul provine integral din zona indicată aşa cum este prevăzut la Art. 2 al Directivei 2001/110 CE,să se asigure că mierea de albine produsă şi comercializată se încadrează în parametrii de calitate şi siguranţă prevăzuţi de legislaţia în vigoare în special cei prevăzuţi de Directiva 2001/110 CE, că nu este falsificată şi să nu conţină substanţe interzise.
Pentru vânzarea cu amănuntul a mierii şi produselor apicole la nivelul stupinelor un producător trebuie să obţină în prealabil ,,Documentul de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor pentru activităţile din unităţile de vânzare cu amănuntul, eliberat de către DSVSA Judeţeană” pentru obiectivul stupină.(Anexa 1, Capitolul 1, a Ord. ANSVSA nr. 111/2008.
Pentru obţinerea documentului de înregistrare sanitară veterinară producătorii persoane juridice care deţin stupine trebuie să urmeze procedura descrisă la Art. 19 din Cap. II al Ord. ANSVSA nr. 111/2008.
După obţinerea documentului de înregistrare sanitară veterinară producătorii persoane juridice pot desfăşura activităţi specifice din domeniul apiculturii, respectiv creşterea albinelor în vederea producţiei de miere şi a altor produse apicole, extracţia mierii de albine precum şi comercializarea acesteia prin activităţi de vânzare cu amănuntul (Cap. II al Ord. ANSVSA nr. 111/2008.)
În ceea ce priveşte condiţiile de creştere a albinelor, inclusiv evidenţele şi înregistrările pe care stupina trebuie să le deţină (carnetul de stupină, documentele privind trasabilitatea etc.) condiţiile igienice de extracţie/recoltare şi manipulare a mierii şi produselor apicole, înregistrarea stupilor, etc producătorii trebuie să respecte aceleaşi exigenţe ca cele descrise la vânzarea directă.
Pentru a veni în sprijinul apicultorilor, în baza Regulamentului CE 852/2004 a fost aprobat prin H.G. nr. 245/2011 și este postat pe site-ul ANSVSA la următoarea adresă: http://www.ansvsa.ro/download/ghiduri-toate/ghid_sig.alim_.si_sanat.publica/Albine-Ghid-de-bune-practici-in-apicultura.pdf.,,Ghidul de bune practici în apicultură” . - La nivelul stupinei, medicii veterinari trebuie să verifice dacă atunci când apicultorii manipularea mierea şi produsele apicole evitată contaminarea produselor , că nu sunt expuse la condiţii extreme de temperatură, veghează asupra stării de sănătate şi bunăstare a albinelor pe care le deţin şi se asigură că substanţele administrate acestora nu afectează calitatea şi siguranţa produselor obţinute.
Mierea produsă şi comercializată de la nivelul stupinei îndeplinește condiţiile de siguranţă prevăzute atât de Reg. CE 178/2002 cât şi criteriile obligatorii de compoziţie din Anexa II a Directivei 2001/110 CE.
De asemenea, producătorii care deţin stupine trebuie să se asigure că produsele puse în consum uman nu conţin zaharuri exogene sau alte substanţe interzise sau substanţe peste limitele legale admise. - La nivelul etapelor de expunere, comercializare şi/sau livrare, producătorii care deţin stupine trebuie să se asigure că mierea de albine este ambalată în recipiente curate iar pe eticheta produselor trebuie trecute toate informaţiile obligatorii prevăzute de Directiva 2001/110 CE, privind mierea precum şi de Regulamentul CE 1169/2011 privind informarea consumatorilor în ceea ce priveşte produsele alimentare.Produsele obținute trebuie să poarte inscripţionat pe etichetă un dreptunghi care conţine inscripţia ,,unitate de tip stupină“ urmat de literele VA, codul judeţului şi numărul de înregistrare sanitară veterinară al stupinei.
Producătorul este responsabil de furnizarea unor informaţii corecte către consumator iar livrarea produselor către unităţile de procesare a mierii sau către centrele de colectare trebuie să se facă în recipiente curate destinate industriei alimentare care să nu afecteze calitatea sau siguranţa produselor livrate cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar.
COMPARTIMENTUL COMUNICARE DIN CADRUL DSVSA IALOMIȚA