Scandalul din jurul apei obţinută din sursa subterană a municipiului Slobozia nu este nou. Prima etapă s-a derulat în vara lui 2007, când am publicat amănunte din proiectul acestei investiţii, proiect care conţinea şi un buletin de analiză în care, la indicatorul hidrogen sulfurat şi sulfuri, rezultatul depăşea de zeci de ori concentraţia maximă admisă. Atunci, primarul a invocat faptul că era o eroare în buletinul de analiză, că, de fapt, valoarea trecută era PH-ul. Cât priveşte analizarea apei în laboratorul Urban, s-a spus că reactivi au fost expiraţi şi că, din această cauză, valorile obţinute erau eronate. A doua etapă s-a derulat vara trecută. În lipsa apei de la Amonil (o avarie pe conducta de aducţiune), administraţia a decis să furnizeze apă din sursa subterană, deşi aceasta nu era autorizată. S-a recomandat populaţiei să fiarbă apa înainte de a o consuma şi s-a făcut menţiunea că apa poate fi folosită ca apă menajeră. Important de menţionat, recomandările au apărut la ore bune după furnizarea acestei ape consumatorilor Urban.
Conflictul s-a (re)aprins după ce consumatorii s-au trezit la robinete cu o apă gulbuie, cu gust schimbat comparativ cu apa pe care o primeau până la începutul acestei luni. Dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile primarului Sloboziei sau ale directorului Urban, atunci nu este nici o problemă, apa este potabilă, aşa că o putem consuma liniştiţi. Şi, pentru că măcar culoarea gălbuie trebuie explicată în vreun fel, se dă vina pe conductele din fier… Şi pe reacţia pe care clorul din apă o are trecând prin aceste conducte… Se vorbeşte despre clorul liber şi acumulările de clor gazos din conducte… De ce nu s-a avut în vedere o astfel de problemă de la începutul investiţiei? Că doar vorbim de vreo 39 de km de astfel de conducte! Iar când depăşirea la fierul total este de 5 ori, la apa consumată în Spitalul Slobozia, atunci chiar că există o problemă.
Secretomania în cazul acestei investiţii pare o politică locală implementată nu tocmai cu succes de administraţia locală. Indiferent de efortul făcut de primarul Sloboziei pentru a ţine ascunse documentele nefavorabile, astfel de informaţii apar tot timpul. Şi ce poate fi mai convingător pentru consumatorul Urban decât culoarea apei primită la robinete? Apă care trebuia să fie mai bună, mai ieftină, etc. Până acum, am primit apă colorată cu fier, la acelaşi preţ!
Daniela ISTRATE