Clementina Tudor: “Festivalul Perlea a atras participanţi de cel mai înalt nivel și am atins orizonturi artistice care altădată păreau inaccesibile!”

0

În palmaresul celei de-a cincea ediţii a concursului internaţional de dirijat au intrat David Bui – dirijor german cu „rădăcini” vietnameze, americanul japonez Shizuo Kuwahara, Andrew Joon Choi – american de origine coreeană şi românul Mircea Pădurariu, cel care a primit şi premiul oferit de orchestra „Ionel Perlea” şi pe cel acordat de Filarmonica „Banatul” din Timişoara.

Colecţia de premii care au recompensat evoluţia primilor patru clasaţi a fost completată de cele două premii speciale pe care Filarmonica din Sibiu le-a acordat lui David Bui şi Shizuo Kuwahara, respectiv cel acordat de Opera din Braşov lui Kuwahara.

Managerul principalei instituţii de cultură din judeţ, Clementina Tudor,  spune că printre marile câştiguri obţinute de comunitatea din Ialomiţa la finalul ediţiei 2021 a festivalului-concurs ce poartă numele marelui dirijor ialomiţean Ionel Perlea se numără şi acela de a fi redus distanţele geografice care separă România de restul lumii.

Cu ochii pe palmaresul celor patru evenimente care au compus „reţeta” ediţiei cu numărul 30, Clementina Tudor afirmă că, în mod cert, acum, Orientul Îndepărtat nu mai este chiar aşa departe de România: „Cu siguranţă, participarea internaţională (şi) la ediţia de anul acesta, mai ales în condiţiile create de contextul pandemic, confirmă faptul că ne-am apropiat de orizonturi artistice care altădată păreau inaccesibile. Iar faptul că avem câştigători cu cărți de vizită impresionante nu face decât să confirme măsura în care numele, dar mai ales cariera lui Ionel Perlea, a atras participanţi de cel mai înalt nivel .”

O parte din succesul ediţiei de anul acesta se datorează şi faptului că laureaţii au confirmat ceea ce prodigioasa carieră a părintelui spiritual al manifestării a demonstrat cu prisosinţă că reuşita este o combinaţie fericită de muncă şi talent: „Nu este suficient doar talentul, trebuie să şi munceşti foarte mult. E o formulă pe care nu putem spune că a patentat-o Ionel Perlea. Dar el a fost cel care a ilustrat-o, poate, cel mai bine dintre marii muzicieni români. A fost o finală de şase extrem de interesantă, din acest punct de vedere. Pe lângă cei care au rădăcini asiatice au fost şi un american get-beget şi o poloneză. Care au avut plusul numit experienţă dar juriul a premiat inovaţia. Şi asta mi-a adus aminte de faptul că Ionel Perlea nu a renunţat niciodată la a se perfecţiona chiar prin inovaţie. Cred că asta l-a făcut diferit…”,  ne-a declarat Clementina Tudor.

De menţionat ar fi, la final, şi momentul cu adevărat de gală oferit publicului din Sala „Europa” de soprana Alexandra Grigoraş şi tenorul Andrei Manea, impresionanţi în rolul Violetei, respectiv al lui Alfredo, în spectacolul „La Traviata.”

În cronica de anul acesta a evenimentului de la Slobozia rămâne o remarcă a lui Sabin Păutza, preşedintele onorific al juriului, care, întrebat dacă evenimentul de la Slobozia este cel mai mare concurs de dirijat din ţară a răspuns: „Nu este cel mai mare, este singurul!”

Robert-Viorel Dincă, Tribuna Ialomiței

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.