Compartimentele de hidro terapie şi parafină din spitalul judeţean vor fi reînfiinţate din sponsorizări

1

dsc4959

Noua conducere a spitalului judeţean şi-a propus să refacă baza de recuperare medicală, mai ales că solicitările sunt cu mult peste norma de lucru a personalului medical actual, ceea ce impune angajări în regim de urgenţă şi chiar colaborări cu specialiştii din capitală. „Aşa cum pot veni la centrele private din oraş, cred că la fel putem să aducem specialişti şi la spitalul judeţean. Important este să avem aparatura necesară. Mamograful, spre exemplu, a stat mulţi ani nefolosit din cauza unei defecţiuni minore, iar acum are mai mult de 10 ani şi a ieşit din uz, deci trebuie înlocuit ” a precizat managerul Mariana Iancu.

În mod similar, în ultimii 5 ani, două din cele patru compartimente de recuperare medicală din cadrul ambulatorului spitalului judeţean şi-au natural activitatea, fie prin stricarea instalaţiilor, fie prin pensionarea cadrelor medicale, explică Monica Stanciu, care lucrează  de peste 30 de ani în baza de recuperare: „Eu sunt veterană aici. Am venit în 83 de la Amara şi mă doare sufletul de cum e acum şi cum era înainte aici. Această sală de aşteptare, dintre compartimentul de băi şi cel de parafină, era în permanenţă plină, plină . Aveam băi cu sare, băi galvanice, băi cu plante, plus cădiţe de gimnastică medicală pentru cei care ieşeau din ghips. Acum, la recuperare se sare peste aceste proceduri, deşi sunt foarte importante şi pentru întreţinere.”

Zilnic, pacienţii sunt câtă frunză şi iarbă la compartimentele de masaj şi electroterapie, singurele care au mai rămas funcţionale în baza de recuperare medicală: „Am probleme la o mână, am căzut în ea, şi încă nu mi-am revent, mă doare şi nu pot să o folosesc  normal. E prima dată când vin la recuperare şi sper să-mi revin. Aştept la masaj” spune o tânără pacientă. Alături de ea aşteaptă o fostă angajată a spitalului judeţean, acum pensionară, care se revoltă de lipsa cadrelor şi de pierderea serviciilor medicale pe care unitatea le asigura altă dată: „Să vehiculează ideea că s-ar putea să se desfiinţeze tot departamentul, pentru că nu o să mai fie medic. Măcar să se privatizeze, numai să facă ceva, să rămână pe loc. Personalul este puţin, garantat, eu ştiu de anul trecut, că nu avea cine să mai facă parafină, dar acum s-au mai şi pensionat, iar în locul fetelor nu a mai venit nimeni. Nu mai vorbesc pe vremea mea, când aici se făceau cataplasme cu muştar, erau duşuri subacvatici, galvanicele, multe, acum dispar de la o zi la alta.”

Personalul din baza de recuperare este suprasolicitat, însă serviciile prestate sunt decontate doar într-o anumită pondere de Casa de Sănătate. Spre exemplu, norma unui maseur este de zece masaje generale, însă acesta lucrează zilnic pentru câte 50-60 de pacienţi, ceea ce presupune şi un consum al spitalului care rămâne nedecontat. Pe lângă atragerea sponsorilor, noul manager, Mariana Iancu, urmăreşte înfiinţarea unei fundaţii a spitalului judeţean, astfel încât salariaţii unităţii, în număr de aproximativ 800, precum şi pacienţii care doresc, să poată direcţiona cei 2% din impozitul pe venit, reţinut oricum la salariu, pentru constituirea unui fond de rezervă al principalei unităţi medicale din Ialomiţa.

 

1 comentariu

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.