Comunicat privind sistemul de furnizare a serviciului de apa potabila

2

ROMÂNIA

JUDEŢUL IALOMITA

MUNICIPIUL SLOBOZIA

PRIMAR

COMUNICAT

privind sistemul de furnizare a serviciului de apa potabila

,,sa o luam pe firul apei”

Sunt obligat, datorita unor deficiente in informare publica ale serviciilor publice de specialitate sa fac precizari privind componentele sistemului de producere si furnizare a apei potabile cat si asupra situatiei materiale ale acetuia.

Sistemul de producere si furnizare a apei potabile, are urmatoarele componente:

1. sursa de apa – front de captare apa subterana,

2. Statie de potabilizare,

3. sistem de transport apa potabilizata,

4. sistem de distributie.

1. Sursa de apa – front de captare apa subterana, dispune de un numar de 25 de puturi proiectate, din care sunt executate 20 si in functiune 18.

Pentru cinci puturi, pana in prezent nu s-a putut achizitiona terenul aferent, proprietarii – societate cu actionariat strain nedorind vanzarea. Motiv pentru care am inaintat catre Consiliul Judetean Calarasi documentatia de declarare a interesului public in vederea exproprierii. Datorita greutatilor privind cumpararea terenului doua dintre cele douazeci de puturi nu au fost puse in functiune la fel si reteaua de alimentare cu energie electrica.

Debitul frontului actual de captare este de 250 l/s reperezentand cca 900 mc/h.

Debitul total al sursei este de 363 l/s reprezenrand cca 1310 mc/h, egal cu dublul debitului ce era prelevat de la AMONIL (cca 500 – 600 mc/h).

Consumul mediu curent este de cca 140 l/s iar cel maxim de 198 – 200 l/s reprezentand 500 – 720 mc/h ramanand o rezerva minima actuala de 180 mc/h.

Puturile fuctionaza alternant prin rotatie functie de debitul solicitat.

Toate puturile au o incarcatura de amoniu natural (NH4) cuprinsa intre 1,4 – 1,9 mg/l.

OBS. Apa bruta extrasa se supune potabilizarii prin tehnologii specifice, in cazul nostru reducerea amoniului sub limita prevazuta de lege de 0,5 mg/l se realizeaza prin clorinare.

Transportul apei brute extrase se transporta de la puturi la statia de potabilizare (tratare) printr-o conducta de fibra de sticla cu diametrul de 600 mm.

Adancimea frontului de captere este de –110 m, stratul acvifer fiind denumit de ,,Fratesti” protejat de trei plafoane argiloase consistente. Stratul acvifer exploatat este al treilea in profil descrescator. Puturile, sub profilul -110 m au un alt plafon argilos dens neexplorat.

2. Statia de potabilizare (tratare), contine o singura treapta – clorinarea care se realizeaza in scopul reducerii continutului de amoniu si a asigurarii dezinfectiei apei si a sistemului de transport si distributie. Cantitatea de clor se dozeaza automat, functie de debitul extras din sursa iar clorul ramas in apa la plecare din statia de potabilizare (tratare) trebuie sa fie de 0,5 mg/l dar nu mai mic de 0,2 mg/l la capatul sistemului de distributie.

Situatia tratarii in cazul sursei din Dunare pentru apa industriala in vederea potabilizarii, consta in:

Decantare primara: se utiliza sulfatul de aluminiu,

Filtrarea: filtre verticale cu nisip cuartos,

Clorinarea: utilizarea clorului gazos pentru dezinfectia apei industriale din Dunare, asigurarea clorului in vederea asigurarii dezinfectiei apei in sistemul de distributie.

Costul prezumat al apei din sursa suterana – apa industriala din Dunare:

Cost prezumat al apei din sursa suterana: 4 176 lei/mc (0,42 lei/mc),

Costul efectiv al apei industriale din Dunare: 7 600 X 1,19 = 9 044 lei/mc (0,91 lei/mc),

Diferenta cost la apa bruta 4 868 lei/mc (0,49 lei/mc).

Statia de clorinare actuala este produs SIMENS care lucreaza in sistem automat controlat de computer.

3. Transportul apei potabilizate (tratate) se realizeaza pe doua fire din metal de 800 mm si 600 mm pe o lungime de cca 4 km. Vechimea conductelor este de peste 33 ani.

4. Sistemul de distributie este compus din retele de diferite diametre in lungime totala de 95,5 km, astfel:

Conducte din metal: 38,9 km,

Conducte din PE: 49,1 km,

Conducte din azbociment: 3,5 km,

Conducte din beton: 4 km.

Vechimea conductelor:

Pana la 5 ani: 53% reprezentand cca 50,6 km,

Intre 5 – 15 ani: 40% reprezentand cca 38,2 km,

Intre 15 – 30 ani: 7% reprezentand cca 6,7 km.

Lucrari de intretinere curente ce treduiesc executate (conform normelor tehnice):

Spalari curente ale retelelor: periodic la 3 – 6 luni,

Deinfectari curente ale retelelor: periodic la 12 luni sau functie de nivelul de clorul liber din reteaua de distributie,

Lucrari exceptionale: spalari si dezinfectii totale ale tuturor instalatiilor in cazul schimbarii sursei de alimentare, intreruperilor indelungate, accidentelor din retele sau de poluare a apei.

Aceste informatii pe care le-am oferit mai sus, sunt de natura sa clarifice in termeni clari sistemul de alimentare cu apa a Municipiului Slobozia.

Orice fel de nelamurire se poate demonstra practic tuturor celor care doresc sa aprofundeze cunoasterea sistemului de alimentare cu apa astfel incat imaginea creata a acestuia sa corespunda realitatii.

Stimati concetateni, stiti ca de profesie sunt inginer si ca imi este usor sa inteleg, explic si sa lucrez cu date si informatii tehnice.

Datele si informatiile de mai sus, sunt date oficiale obtinute din surse tehnice, date de arhiva ale URBAN, etc.

Suntem in slujba dvs si avem obligatia sa va protejam viata.

Avem proiecte si studii realizate de specialisti, avem organe si institutii ablitate sa controleze, certifice si sa aplice legea si stim ce facem.

Va asigur de toata sinceritatea si pretuirea mea.

Imi iubesc comunitatea si cetatenii, ii pretuiesc pentru tot sprijinul lor.

ing. Gabi Ionascu

Primarul Municipiului Slobozia

2 comentarii

 1. pr. dl. Primar:
  Nu ne intereseaza realizarile “marete” si planurile de viitor.
  Ne intereseaza daca apa pe care o avem la robinete e oka sau nu.
  Asa cum ziceam si in alte comentarii ne intereseaza analizele “pe bune” din cele 17 locuri (adica cele 34 buletine de analiza)

  “Lucrari exceptionale: spalari si dezinfectii totale ale tuturor instalatiilor in cazul schimbarii sursei de alimentare, intreruperilor indelungate, accidentelor din retele sau de poluare a apei.”
  Nu imi amintesc sa se fi anuntat in vre-un mod ca are loc spalarea si dezinfectia totala a retelei de apa din slobozia.
  Si daca nu ma insel apa folosita la spalari si dezinfectii nu cred ca e potabila (in primul rand ca trebuie introdus foarte mult clor in ea), ceea ce inseamna ca intra sub incidenta penala faptul ca Urbanul nu a anuntat astfel de operatiune neanuntata.

 2. In urma cu o saptamana ma minunam ca primarul chiar intra in dialog cu cei care au ceva de spus referitor la calitatea indoielnica a apei din oras. Observ ca minunea a durat putin, dom’ primar aducandu-si aminte ce scula mare este el si ne trimite comunicate, ca tot poporul asta de prosti sa ia aminte, sa le intre odata si odata in cap si sa le piara cheful de a mai comenta despre problema apei, nu de alta, dar a facut publica amenintarea ca cine se mai ia de el, il va “traduce” in instanta!
  Comunicatul lui se vrea academic, exhaustiv, plin de informatii care sa taie rasuflarea celor ce-l citesc. Cred ca este foarte mandru de emanatia gandirii d-sale, parca il si vad citindu-l in oglinda si admirandu-se. Departe de a fi asa, am sa incerc sa il comentez un pic.
  Incepe spunand ca o ia pe firul apei, pana la un punct asa si face, dar nu ajunge la… robinetul cetateanului… si stie el de ce!
  Structureaza textul comunicatului pe puncte astfel:
  – la punctul 1 ne vorbeste despre probleme care intereseaza intr-o mai mica masura (de unde se extrage apa, de la ce adancime, cate puturi sunt, cate ar fi fost daca unii – ce curaj pe ei! – nu au dat pamantul primariei, ce debite sunt, cum se numeste stratul acvifer, etc.). Poate pe vreun realizator de la Discovery Channel sa il intereseze astfel de date, mai ales daca nu e obligat sa faca mancare cu o astfel de apa.
  – la punctul 2 ne arata ce avantajati suntem ca aceasta apa trebuie sa suporte un singur tratament, fata de mai multe in cazul celei din Dunare. Si ca acest lucru se traduce printr-un cost mai scazut al apei obtinute. Se uita faptul ca unele etape din tratarea apei de Dunare sunt procese pasive (decantarea, filtrarea cu nisip), care costa extrem de putin. Cred ca intr-o astfel de situatie trebuie sa primeze calitatea finala a produsului obtinut si nu numarul de etape, tratamente, etc. Incerc sa imi imaginez prin cate etape trece apa din marile si oceanele ce incojoara tarile arabe pana ajunge sa fie bauta. La sfarsit, primarul arata cat e de ieftina aceasta apa, lucru neresimtit de nimeni pana acum.
  – la punctul 3 ni se reaminteste ceea ce spune mereu ori de cate ori are ocazia, ca apa tratata curge spre oras prin doua conducte metalice, batrane foc, vinovate, zice el, de culoarea si calitatea apei. Aici primarul cred ca joaca la doua capete: ori arunca vina pe aceste conducte, ori pregateste terenul pentru o posibila interventie in viitorul foarte apropiat asupra acestor conducte, oferind front de lucru cui? Pai prietenilor d-sale, de la firma… o stie el mai bine!
  – la punctul 4, parca ar fi “Cotele apelor Dunarii”, o cascada de cifre, enumerare inutila si paralela cu problema. Dar aflam ceva interesant, ca periodic, fara sa fim anuntati, retelele de distributie se spala, se curata, se dezinfecteaza… Oare doar ele (retelele) sunt curatate, nu si sistemul nostru digestiv?
  In final, primarul se lamenteaza ca el e doar inginer, si d-aia el intelege si explica cu usurinta ceea ce ne-a prezentat. Cred ca era suficient sa bea un pahar de apa de la un apartament luat la intamplare in acest oras si ar fi aflat si inteles, cu aceeasi usurinta, mai multe! Ne mai da si cateva asigurari… dar eu tot nu cred ca iubeste acest oras.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.