Comunicat privind situatia furnizarii apei in Municipiul Slobozia

9

ROMÂNIA

JUDEŢUL IALOMITA

MUNICIPIUL SLOBOZIA

PRIMAR

COMUNICAT

privind situatia furnizarii apei in Municipiul Slobozia

In calitate de Primar al municipiului Slobozia, pentru care toti cetatenii sint egali si la fel de importanti, sunt obligat, datorita unor deficiente in ceea ce priveste informarea publica de catre serviciile de specialitate si de catre operatorul local de apa S.C. Urban, sa ma adresez   dvs cu unele precizari privind problematica producerii, distributiei dar si politizarii apei in municipiul Slobozia, precum si asupra intentiei consilierului local P.N.L, Radu Paros privind declansarea procedurilor privind organizarea unui referendum pentru demiterea primarului, avand ca motivatie „ calitatea apei furnizata din sursa subterana” si va aduc la cunostinta publica urmatoarele:

ARE NEVOIE SLOBOZIA DE O SURSA DE APA SUBTERANA PROPRIE?

Nevoia unei noi surse de apa, a fost motivata de urmatoarele:

Municipiul Slobozia nu dispunea de sursa proprie  sigura si de calitate.

Nivelul de asigurare a calitatii apei, cat si al apei in general, depindea, pe de o parte de decizia furnizorului de apa industriala – AMONIL SA Slobozia si pe de alta parte de  factori poluanti care nu puteau fi controlati prin sisteme proprii.

Apa necesara consumului era asigurata din fluviul Dunarea care este si emisar al apelor uzate deversate de-a lugul cursului propriu cat si a afluentilor sai,

Imposibilitatea controlului calitatii apei din sursa Dunare cat si a deversarilor sau accidentelor de poluare,

Lipsa unei alternative de alimentare a Municipiului Slobozia in caz de risc ecologic sau de nefunctionare a sursei;

Dependenta de potentiale decizii ale furnizorului de apa industriala AMONIL S.A. – entitate juridica de drept privat,

Expirarea termenului obligatiei de furnizare a serviciilor de apa si incalzire urmare a conditionarii la privatizarea combinatului chimic, inclusiv refuzul acestuia de a contracta in continuare furnizarea apei industriale atragand prin aceasta imposibilitatea noastra de a ne asigura calitatea si debitul apei iar uneori chiar si continuitatea furnizarii,

Conditionarea regimului de functionare si a pretului apei industriale de  furnizorul de apa industriala, fapt care a determinat autoritatea locala ca incepind cu anul 2003 sa initieze un proiect alternativa la sursa AMONIL-Dunare astfel incat sa se asigure un serviciu de alimentare cu apa ieftin, sigur, continuu si aflat in proprietatea si la dispozitia comunitatii.

Proiectul a avut la baza date si informatii hidro-geologice preliminare si un put pilot in Comuna Stefan Cel Mare, care face parte din acelasi front de captare. Etapele proiectului au fost finalizate in anul 2006, data la care s-au identificat si sursele de finantare pentru derularea acestuia.

Avantajele care au condus la realizarea proiectului, au constat in:

Dispunerea straturilor acvifere in vecinatatea Sloboziei si care asigura debitele necesare din punct de vedere calitativ si cantitativ.

Siguranta oferita de sursa subterana,

Operarea sub controlul Consiliului Local si al operatorului local aflat in subordinea acestuia.

Proprietatea publica asupra instalatiilor de extractie si aductiune a apei subterane,

Drept de dispozitie asupra utilizarii, asocierii, furnizarii, extinderii serviciilor de extractie si transport a apei,

Reducerea riscului in exploatare si asigurarea pe termen nelimitat a serviciului de extractie si aductiune a apei,

Controlul total a functionarii si diminuarea costurilor de productie si furnizare a serviciului de apa,

Debitul sursei reprezinta dublul necesarului actual, fapt care faciliteaza asigurarea conditiilor de dezvoltare atit a municipiului cit si a zonei periurbane Slobozia.

SITUATIA „POLITICA” A APEI DIN SURSA SUBTERANA

Realizarea acestui proiect a atras de la bun inceput opozitia unor politicieni locali dintre care s-a remarcat tandemul Maria Petre – Radu Paros care in perioada 2004 – 2008 erau membri ai PD. Sunt ,,memorabile” si sigur va mai amintiti  interventiile si dezbaterile publice, conferintele, interviurile in mass-media locala, menite sa stopeze proiectul ,,Apa din sursa subterana” si  contractarea unui credit de tip obligatar menit sa asigure finantarea si realizarea proiectului.

Va multumesc tuturor celor care ati fost alaturi de mine in acea perioada extrem de dificila .

Interesul de a ramane la ,,mila altora” pentru a ne da apa, este in prezent continuat si manifestat la vedere  de consilierul independent apoi membru PNL Radu Paros, care asa cum sustine in motivatia referendumului pentru demiterea primarului, citez: ,,… procedura de declansare a referendumului pentru revenirea la alimentarea cu apa potabila din Dunare!? … Daca Gabi Ionascu revine asupra deciziei de alimentare cu apa a orasului din reteaua subterana, sunt primul care renunt la procedura de declansare a referendumului”.

Bineinteles acest demers este sustinut de PNL, asa cum sustine presedintele acestuia, d-l prof. Petre Gheorghe, care afirma in interviul din Tribuna Ialomitei din 21 iulie 2009: ,,Ne-am asumat riscurile atunci cand aprobat acest referendum”, si mai pe la colturi de PDL drept pentru care va invit sa reflectati asupra faptului ca singura actiune civica a senatorului PDL Tudor Panturu, in cele sase luni de mandat parlamentar a fost aceea de a depune o plangere in calitate de „simplu cetatean” la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor, privind calitatea apei.

Ca sa intelegem mai bine „ce-i mana pe ei in lupta” trebuie sa mentionez ca factura lunara a consumului de apa industriala platita AMONIL de catre URBAN si deci de fiecare dintre noi,  variaza intre 3 – 4 miliarde lei ROL in fiecare luna.

In aceste conditii se pune intrebarea: opozantii proiectului, Maria Petre, Radu Paros  PNL si PDL ale cui interese le reprezinta, caci ale dumneavoastra stimati concetateni se pare ca nu ?

O alta intrebare apare firesc: de unde atatia bani pentru a sustine un asa efort financiar? Bani pentru tiparituri de foarte buna calitate, plata ,,strangatorilor” de semnaturi, poate si pentru stimularea unora dintre cei care semneaza. Cine suporta aceste cheltuieli? Radu Paros din buzunarul sau? Poate doamna Maria Petre din leafa de consilier a d-lui europarlamentar Gigi Becali? Sau cine stie poate din buzunarul unor sponsori generosi? Timpul va lamuri si aceasta problema.

POLITICIENII FAC POLITICA! EU FAC ADMINISTRATIE!

Nu ma intereseaza abordarile politicianiste ale problemei apei de pe ,,scena” Sloboziei, eu m-am angajat sa administrez cit mai bine problemele comunitatii, in interesul strict si exclusiv al cetatenilor, sa sporesc zestrea edilitara si sa le fac viata mai usoara, precum si sa-i slujesc cu credinta si sinceritate.

Sunt primarul Sloboziei si al fiecaruia dintre dumneavoastra si sunt responsabil pentru toate problemele pe care comunitatea le intampina si impreuna cu dvs trebuie sa gasim solutii si sa contribuim cu totii la aplicarea lor. Apa a fost una dintre probleme in aceasta perioada, dar apeland la intelegerea dvs vom trece impreuna si acest obstacol.

Stiu care sunt cauzele, avem solutiile si stim ce avem de facut, iar efectele au inceput sa devina vizibile.

Obligatiile care ma leaga de dvs, m-au determinat sa dispun efectuarea a 17 analize pe doua laboratoare, din care unul al unui institut de cercetare in ingineria mediului. Bineinteles sunt preocupat si de celelelte comunitati care consuma apa din sursa noastra, am prelevat probe si de la acestia.

Dupa cum ati constatat calitatile vizibile – si care au ridicat semnele de intrebare la care va raspund acum – s-au imbunatatit pe tot teritoriul orasului.Va explic in continuare si cauza:

Imediat dupa introducerea in sistemul de distributie oraseneasca a apei din sursa subterana, apa a capatat o usoara, iar in unele locuri mai pronuntata, culoare galbui-maronie. Aceasta s-a intimplat pentru ca factorii responsabili ai S.C. URBAN, nu au spalat si dezinfectat sistemul de conducte inaintea utilizarii apei din noua sursa de alimentare, apa a antrenat depozitele de namol si de rugina din conductele retelei si din sistemul de distribuire interioara, dand apei turbiditate si ingrijorind pe buna dreptate cetatenii.  Nu cred ca se poate face vinovat  primarul pentru ca unii dintre factorii responsabili ai operatorului nu inteleg sa-si indeplineasca sarcinile de serviciu.

Stiu ca dumneavoastra asteptati de la mine solutii si nu referendumuri si de aceea va informez ca pentru remedierea situatiei si pentru rezolvarea definitiva a acestei probleme, am dispus a fi luate urmatoarele masuri :

1. continuarea reabilitarii retelei de distributie din metal  intr-un ritm mai alert si printr-o alta tehnologie – ,,tub in tub” prin despicarea si tragerea unui nou traseu cu conducta din polietilena de acelasi diametru cu cea existenta, astfel incat sa nu ingustam sectiunile, sa nu afectam strazile modernizate si sa economisim banii.

2. redimensionarea sistemului de distributie cu scopul reechilibrarii sistemului si dimensionarii acestuia astfel sa asigure extinderea consumului actual si de perspectiva (min 10 ani),

3. continuarea cu intensitate a extinderii retelei publice pe casa scarii blocurilor de locuinte concomitent cu contorizarea individuala.

NOI VA PROPUNEM SOLUTII NU VINOVATII INCHIPUITE.

Aceste sunt solutii care ar fi trebuit sa mobilizeze pozitiv pe toti actorii politici locali.

Conflictele, ,,opozitia de dragul opozitiei”, meschinariile politicianiste, rabufnelile de frustare ale unor asa zisi politicieni locali nu vor conduce la binele comunitatii, nici la progres ci la zadarnicirea acestuia.

Sistemul de distributie a apei din sursa subterana este un lucru nou si pentru noi, cu amplificarea reactiilor unor fenomene altfel uzuale, pentru solutionarea carora trebuie facuti anumiti pasi, urmate anumite proceduri pe care unii nu-i cunosc inca sau ii ignora in mod intentionat. Aceste lucruri sunt si raman in sarcina S.C. URBAN.

Ma asteptam ca si Radu Paros cel care intr-o conferinta de presa la intrebarea            d-lui Nicolae Tache – ziarist, spune: ,,d-l Tache, apa este potabila, deci, apa este potabila dar nu este buna de consumat, ha, ha, …”, impreuna cu, ceilalti reprezentanti ai PNL si PDL in  Consilul Local sa aiba idei si solutii pentru identificarea resurselor in vederea realizarii reabilitarii sistemului existent nu sa ,,tulbure apa” in mod inutil cheltuind banii proprii sau ai cine stie carui sponsor pentru o actiune care din start este lipsita de temei legal si evident de finalitate.

Referendumul este un lucru serios, legea distinge ca: ,,referendumul pentru incetarea mandatului primarului se organizeaza ca urmare a cererii adresate in acest sens prefectului de locuitorii comunei, orasului, sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de catre acesta a intereselor generale ale colectivitatii locale sau a neexercitarii atributiilor ce ii revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercita ca reprezentant al statului”.

De asemenea remarc din titlul ,,tabelului nominal” ca problema este sursa subterana si revenirea la sursa de apa de suprafata din Dunare si neajunsurile majore ale unei astfel de solutii, vi le-am prezentat la inceputul acestui material.

Va informez de asemenea ca cele 17 probe recoltate la inceputul saptaminii din diverse locuri de consum din Slobozia si din comunele vecine care se alimenteaza din sursa noastra de apa, certifica faptul ca apa este potabila.

Tabel comparativ intre parametrii de calitate ai apei din sursa subterana si cea de suprafata

Cunoasteti foarte bine ca eu am venit in fata dvs numai atunci cand am avut a va spune ceva serios si important. Cu toata responsabilitatea va informez ca nu am timp de ,,harjoneli” mediatice. Mi-ati dat un mandat si sunt hotarit sa-l duc cu succes la bun sfirsit. Mai am si mai avem inca multe de facut impreuna.

Fac apel la toti cetatenii Municipiului Slobozia, sa aiba incredere in primarul lor asa cum au facut-o de fiecare data si va invit sa remarcati ca autorul ideii de referendum, Radu Paros doreste scaunul de primar, uitind si crezand ca si dvs ati uitat cum a „dormit” pentru dumneavoastra in cei patru ani cit a fost viceprimar.

Va invit sa-l lasam sa doarma in continuare si sa viseze frumos si va rog sa ma sprijiniti ca si pina acum sa facem din Slobozia orasul pe care il dorim fiecare dintre noi.

Va asigur ca voi ramine al dumneavoastra,

ing. Gabi Ionascu

Primarul Municipiului Slobozia

9 comentarii

 1. pr. dl. Primar:
  Nu ne intereseaza luptele politice.
  Ne intereseaza daca apa pe care o avem la robinete e oka sau nu.
  Asa cum ziceam si in alte comentarii ne intereseaza analizele “pe bune” din cele 17 locuri (adica cele 34 buletine de analiza)
  Si ne mai intereseaza sa nu mai avem rugina pe tevi.
  De ce in apa de la amonil nu aveam rugina ca tot pe acele tevi veneau?
  Oare nu este ceva in apa acesta care sa favorizeze corodarea metalului mai repede? Daca da, ce va face la masinile de spalat si la centralele termice?

  In alte cuvinte. Cata vreme va mai fi rugina in apa care imi vine acasa eu voi fi Pro Referendum indiferent de cine este organizat.
  Legea e clara in aceasta situatie. Apa trebuie sa fie OKa la robinetul meu de acasa, nu la intrare in oras.

 2. pr. dl. Primar:
  Nu mi se pare tocmai “OK” sa folositi sigla orasului intr-o lupta politica.

  Problema e reala…. apa are, cel putin, rugina in ea.

  Nu cred ca va vrea nimeni scaunul de primar. Vrem doar apa OKa.

  O astfel de apa nu poate sa fie decat in avantajul firmei dl. Paros, a medicilor din Slobozia, care o sa aiba mai mult de lucru.

  Prin urmare nu mi se pare o actiune politica ci in interesul Slobozenilor.

  Oricum, sunteti foarte constient ca nu aveti cum sa fiti dat jos de pe scaun.

  Daca se strang cele 12.000 de semnaturi…. trebuie sa dea prefectura acordul….
  Daca prefectura da acordul trebuie organizat referendum la care trebuie sa vina 50%+1 din populatie.
  Din cei prezenti la vot, 50%+1 trebuie sa fie de acord cu demiterea dvs.
  Si la cata lume a venit la vor in ultimile alegeri mi se pare putin probabil acest lucru.

  Si daca tot au venit acele analize. Putem sa le vedem si noi? Ca doar ati promis ca o sa le vedem.

 3. Acum ceva vreme, am spus pe aici, pe undeva, ca am banuiala ca apa asta de adancime are o alta buba, care necesita un tratament mai special, un tratament chimic de neutralizare a compusilor si substantelor ce o compun. Raman in continuare la convingerea ca ni se ascunde ceva, ceva ce poate fi foarte grav, iar factorii de decizie spera ca timpul va rezolva problema in avantajul lor. Evident ca aceleasi conducte existau si acum 1,2,3 luni, iar apa din Dunare, chiar daca era mai “infecta”, era curata, dar mai ales POTABILA. Observati ca primarul, in orice referire, in orice anunt, si mai nou, in orice comunicat, evita sa califice apa ca fiind potabila, poate si ca o masura de precautie pentru viitor (“am zis eu pe undeva ca ar fi potabila?”).

 4. Un primar dintre aceia ce domnesc peste-un oraş
  A forat câteva puţuri, uite colea, pe imaş.

  ………………………………………………………………..
  La un semn, un puţ de altul, legând ţeavă după ţeavă,
  Scot din găuri înfundate apă plină de otravă.
  Acoliţi, copii de ţâţă, a lui Gabi din Bacău
  Se adună-n primărie să ne pună un gând rău.
  Răspândindu-se prin ţeavă, apa neagră din pământ
  Bagă Slobozia mumă în tăcere de mormânt.

  Iată, vine-un sol de pace, cu o sticlă-n vârf de băţ
  Ionaşcu privind în scârbă îl întreabă cu dispreţ:
  -Ce vrei, băh?
  -Io? Apă plată, că aşa m-am săturat
  Să mănânc gogoşi cu smoală, să beau apă de căcat.

  La un semn deschisă-i vana şi vine pe robinet,
  Apă pură, apă plată, de la puţuri, evident.

  -Tu vrei apă?
  -Da, primare, şi de n-ai fi supărat
  Aş pune pariu cu tine că nu bei aşa rahat.
  -Găozare, ce tot bagi?
  Vezi să nu te dau afară, că am o mie de draci.

  -Orice gând ai, primărele, şi oricum te-ai fofila
  Până nu dai apă bună, nimeni nu te va vota.
  Cât e apa căcănie şi curge ca un pişat
  Presa din localitate te va face de căcat.

  Da’ de-i vrea să faci morală şi s-o dai la scuturat
  Ei, îţi zic încă de astăzi c-o să intri la murat.
  Ori de-ai vrea să scapi de vină şi s-o ‘ntorci ca la Ploieşti
  Află nene de la mine că la greu ai s-o beleşti.
  De-o fi Paros, de-o fi altul, că s-a scris pe blog din plin,
  Bucuroşi te dăm afară că ne umpli de venin.

  -Cum? Când vana e deschisă să vă-mbolnăvesc de tot,
  Crezi că las eu primăria? Ia mai spală-te pe bot!
  O, tu nici visezi răcane, dau pe analize bani
  Câte cifre, câtă şpagă, mama voastră de golani.
  Tot ce mişcă-n Slobozia va muri de mâna mea
  Că beau apă de la puţuri, galbenă, cu fier în ea.

  În turbarea-mi furtunoasă, vă mai mint pe blog niţel,
  Vă mai dau apă pe ţeavă “Galben de Niculiţel”.
  Că şi-aşa vă doare burta de la cât aţi studiat
  Analizele lu’ peşte din raportu’ aberant.

  Când văzu ura lu’ Paros şi trădarea lu’ Urban
  Îi veni aşa deodată să se urce pe tavan.
  Başca şi Panţuru-n cale, cu o jalbă la partid
  Că bea apă de pe ţeavă plină de insecticid.

  -Cilibeanu-i vinovat, zice gospodarul şef
  Că tratează apa bună după cum are el chef!
  -Iar de crunta-mi supărare o să fac infarct pe loc
  Ca să moară toată presa şi vecinii de la bloc.

  -“Dar ca să nu pier degeaba, am să mor de gât cu ei
  Că nu mă face pe mine o mână de derbedei.

 5. nu nu vrea nimeni scaunul primarului nuuuuu.In afara de domnul care a fost viceprimar 4 ani si nici nu prea a dat pe la primarie…cand il cauta lumea el nu era….si daca primarul se foloseste de sigla orasului se foloseste de ea ca e primar mai domnule “no coment” si tu ai face la fel. Vreau sa VAD SI EU O REALIZARE MAREATZA A DOMNULUI PAROS UN PROIECT CARE PE CARE LA DUS LA BUN SFARSIT…ceva… uite ca unii au proiecte si castiga altii de pe urma lor si ca sa vedetzi dragilor ca primarul nu se gandeste la o lupta politica va dau un argument….putea sa dea drumu la apa dupa alegerile prezidentiale sa nu piarda voturi dar….el munceste pentru slobozia si uite daia domnule “no coment” primarul a luat 50%+1 din primul tur iar paros a intrat la balotaj cu “Directia 5”
  respect!

 6. pentru mihai.r. uite ca nici pe asta nu o stii.a dat acum drumul la apa pentru ca pe ionascu nu il intereseaza daca geona obtine voturi multe in slobozia, din contra este o lupta in interiorul psd pentru sefia partidului.geoana pierde voturi ,ciuperca pierde scanul de presedinte. ghici cine v-a fi presedinte? NEACSU MARIAN. as vrea sa vad si eu ce scor ar obtine ionascu daca nu ar avea un partid in spate,din pacate nu are curajul necesar.mihai nu te supara da esti varza la politica.pentru mine este o mare realizare ca sunt primul consilier independent din istoria sloboziei. crezi ca daca dormeam asa cum spune ionascu mai ma vota cineva? dupa cum vezi nici la ora asta nu dorm.

 7. Si apa nu este buna de baut, desi am ajuns in septembrie :(( Continui sa cumpar apa atat pt baut cat si pt mancare. In afara de faptul ca este rosiatica si miroase a fier (ma rog, exista o explicatie pt asta), este si dura. Ma intreb, de ce nu s-a mers pana la capat cu aceasta investitie, laudabila de altfel si nu s-a facut si o statie de dedurizare si de tratare a apei cu altceva decat cu clor (care provoaca rahitism la copii)? Sunt comune in Romania care au facut din bani europeni statii de tratarea apei cu UV, ozon..

 8. …Multi poate au dreptate,dar asa cum va mai spun,din gindirea mea controversata de unii rog sa imi asculte cuvintul acei care considera ca ceva nu merge bine in orasul acesta…
  Printre altele eu am fost membru cu citiva ani in urma la PDSR,si credeti-ma pe cuvint ca nu am vrut ptr vre-un interes sa devin ‘MEMBRU”,cei care sunt la conducere in acest partid,sunt numai ptr interes,de cind m-am convins de cum merg lucrurile in tara asta,am devenit apolitic neutru si fara sa ma intereseze campaniile de votare.
  Cunosc citiva “Mini Baroni”care sub umbrela partidului,au facut cariera,exemplu fiind chiar domnul Cornel Vasile,care atunci cind am luat cuvintul la o sedinta a Tineretului PDSR-ist,m-a facut spion rus,numai ca am un nume care nu este Romanesc,dar de ce nu mi-a dat voie?…,ptr ca sa nu spun ceva impotriva gindirii si ideilor lor…Asa sa ajuns la o mafie care nu o mai poate controla nimeni,isi bat joc de toti cei de rind,fac legi care sa stringa TAXE SI IMPOZITE,fara sa se gindeasca ca pe undeva PUTE CEVA,din Moldova,ca educatia moldovenilor a lasat de dorit peste tot,am facut armata cu moldoveni si furau carnea din mincare ,bucatile de hrana si ceilalti mincau hrana fara calorii…Am auzit multe de Moldoveni,chestii care te lasa masca,in Serbija erau cei mai napastuiti,sareau din viza si la vama daca faceau pe curajosii erau tratati asa cum meritau,omoara,fura,putini sunt baieti de treaba,nu mai sunt oameni in Romania care sa se aventureze la conducere decit mafiotii din partide,asa zisi Comunisti,care au facut un altfel de comunism,de avari si interese de grup…
  Nu voi fi de acord cu nimic de acum in colo in tara asta,unii muncesc cinstit si altii isi fac armata de Politisti comunitari care striga dupa tine si impart amenzi in stinga si in dreapta,dupa gura piriciosilor,si APA TOT MURDARA ESTE,PLINA DE INTERESE MURDARE…Va multumesc daca m-ati ascultat…sa luati atitudine,sau sa taceti din gura ca pina acum…Ca oricum cumparam apa cu zecile de litri de la Market,a venit la conducerea Primariei sustinut de unii care le era frica sa nu vina altii,si sa le ia locul caldutz…Tara asta in care s-au nascut multe nationalitati conlocuitoare,sunt acum bataia de joc a unora ca GABI IONASCU, ne baga sub nas hirtii si ne ride pe urma,ca fraierii tot apa aia o beau…El nu bea apa din aia,ca ii este frica sa nu moara,…

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.