Spaţii comerciale şi de recreere, centru de consiliere şi orientare profesională, parc auto de închiriat maşini electrice, animatori culturali, servicii de construcţii asigurate de roboţi şi instalarea de panouri solare pe acoperişurile blocurilor sunt propunerile de afaceri ale liceenilor pasionaţi de antreprenoriat.
Ideile şi planurile de afaceri pentru acestea au fost prezentate în cadrul concursului „Micul antreprenor”, organizat de Consiliul Judeţean al Elevilor.
intre toate, cel mai bine punctat a fost proiectul „Cufărul cu poveşti”, al echipei Colegiului Naţional Mihai Viteazul, mai ales că au înregistrat şi cereri pentru obiectele lor, hand made: „Noi ne-am gândit la o afacere bazată pe patru ateliere de lucru, unde oamenii pot lucra, şi o cafenea exterioară unde se pot relaxa. Oferim petreceri tematice, săptămânal şi lunar, un spaţiu de lectură şi un mini-cinematograf. Momentan avem un plan mic din care putem să facem un plan mai mare. Totul este cu taxă, dar în Slobozia avem la acest moment o cafenea la 9.000 de locuitori, în timp ce în Europa, la Praga, spre exemplu, sunt peste două mii de cafenele, ceea ce înseamnă o cafenea la două mii de persoane, deci va funcţiona şi la noi”, au sintetizat reprezentanţii echipajului.
Locul doi a făcut furori cu robotul CUZA, premiat la nivel naţional şi internaţional! De data aceasta, Bogdan Mihai Iordache şi Luchian Mircea Alin, reprezentanţii echipei Liceului Tehnologic Al. I. Cuza, pledează pentru folosirea roboţilor în construcţii: „Construim case prin intermediul roboţilor. Este mult mai eficient pentru că este criză pe piaţa muncii, iar cu roboţii riscurile de accidente sunt mai mici. Noi construim roboţii. Aceştia ştiu să construiască şi să se închine, pentru că la începutul oricărei lucrări, este bine să te închini.”
Un plan complet şi documentat de afaceri a prezentat echipa Liceului de Arte Ionel Perlea din Slobozia, iar ideea lor, de amplasare a unor panouri solare pe acoperişurile blocurilor, poate fi oricând pusă în aplicare susţine Ştefan Pătru, un antreprenor înnăscut: „Un studiu din Marea Britanie arată că un panou solar de genul acesta produce pe an aproximativ 30.700 de Kw/h, ceea ce aduce un profit de circa 11.000 lei pe an pentru un panou. Toată documentaţia noastră, pentru o scară de bloc, se află în dosar. Întreţinerea constă doar în curăţarea panourilor, pentru că durata lor de viaţă este de peste 10 ani, chiar până la 30 de ani. De asemenea, vom întreţine şi acoperişurile blocurilor.”
Premiile, în cuantum de 3.050 de lei, au fost asigurate de consilierul judeţean Dragoş Soare.
Acasă
Gura Ialomiţei Concursul „Micul Antreprenor”, ediţia a V-a, la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea...