Deputații Andrei Pop și Petre Florin Manole au inițiat în această săptămână o serie de modificări la Legea Educației Naționale și Codul Muncii, prin care fenomenul de bullying trebuie prevenit și stopat.
Un copil din patru este umilit în mod repetat la şcoală, un elev din 5 agresează verbal sau fizic un alt coleg, asta în timp ce alţi 7 din 10 copii sunt martori şi nu fac nimic. ONG-urile vorbesc de mult despre fenomenul de bullying care ia amploare în şcoli, de abia acum însă apare un proiect de modificare a legii Educaţiei care îşi propune să reglementeze situaţia.
Unul dintre co-iniţiatorii legii, deputatul PSD Andrei Pop spune că în cazul minorilor, atât victimele cât şi agresorii vor face obligatoriu şedinţe de consiliere:
„Bullyingul a existat întotdeauna, numai că ne refeream la partea de hărțuire, umilire, batjocură. Împreună cu colegii inițiatori, am considerat că trebuie definit și preluat acest termen. Conform studiilor, unul din patru copii este umilit în mod repetat, unul din șase copii este bătut în mod repetat, unul din cinci copii umilește în mod repetat alt copil la școală, iar trei din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi. Legea se referă la interzicerea unui astfel de comportament, care va fi echivalat conform codului penal cu violența, agresiunea sau lovirea, pentru că până acum nu se putea sancționa un astfel de comportament. Prin proiect, noi ne dorim în primul rând partea de prevenire și tratarea efectelor asupra victimelor, astfel încât, în cadrul școlii, partea de consiliere psiho-pedagogică să se adreseze atât copiilor cât și profesorilor și părinților.”
Pe de altă parte, va fi sancţionat şi bullying-ul la job. Amenzile pentru colegii de serviciu sau pentru şefii care marginalizează sau jignesc ar putea ajunge la 30.000 de lei şi chiar 100.000 în cazul grupurilor.
Proiectele de lege depuse la Senat au fost realizate în colaborare cu ONG-uri şi specialişti care au adus în discuţie toate aspectele problemei.
Acasă
Gura Ialomiţei Consiliere psihologică și amenzi usturătoare pentru agresori, în cazurile de bullying