Consiliul Judeţean Ialomiţa a început demersurile pentru atragerea fondurilor europene

0

15129486_1700715706621334_5393801133512171413_o

Biserica de lemn Sf. Nicolae din Slobozia, Conacul Bolomey de la Cosâmbeşti şi Baza Arheologică „Oraşul de Floci” de lângă Giurgeni sunt primele monumente de patrimoniu pentru care Consiliul Judeţean Ialomiţa a făcut demersurile de restaurare, conservare şi reabilitare.

Obiectivele cultural istorice şi arhitecturale se înscriu în sesiunea de finanţare deschisă pentru Axa Prioritară 5 privind conservarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural, din cadrul programului Operaţional Regional 2014-2020.

Cele mai mari investiţii au rezultat pentru reabilitarea şi punerea în valoare a monumentului istoric „Oraşul de Floci” din Parcul Arheologic de lângă Giurgeni.  Aici a fost la 1470 prima capitală a judeţului, unul dintre cele mai importante oraşe medievale din Ţara Românească, în care s-a născut Mihai Viteazul şi a locuit mama sa Tudora, locul pe unde au trecut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu, unde s-au înregistrat bătălii importante pentru poporul român, cultura şi istoria naţională.

 Prin acest proiect se doreşte recuperarea unui însemnat trecut istoric, restaurarea unor monumente istorice de grupa A, cum ar fi consolidarea ruinelor edificiului cu contra forturi şi a Bisericii nr.2,  reconstituirea unei porţi de acces în cadrul acestui important sit naţional şi realizarea unor pavilioane care să prezinte istoria Oraşului Dispărut. Impactul economic va fi prin creşterea numărului de vizitatori odată cu includerea Parcului Arheologic în circuitul turistic. „Investiţiile în cultură se văd şi produc efecte în timp, e adevărat. Dar trebuie să existe un început. Sunt finanţări europene care ar putea să ajungă în alte judeţe, iar noi vrem să le aducem în Ialomiţa. Avem această oportunitate şi vrem să accesăm fondurile disponibile la acest moment. Acum sunt deschise aceste linii de finanţare, iar obiectivele actualului executiv al Consiliului Judeţean Ialomiţa este să atragă câţi mai mulţi bani europeni pentru că aşa ne vor creşte şi şansele de dezvoltare. Vrem să intrăm pe harta turistică a României şi să atragem turişti. Este important pentru noi toţi să accesăm cât mai multe fonduri nerambursabile” a precizat Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Pentru reabilitarea Conacului Bolomey, monumentul istoric şi de arhitectură a fost preluat de Consiliului Judeţean din administrarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, instituţie care, deşi subordonată Ministerului Culturii, nu a dispus de finanţări suficiente pentru reabilitarea şi restaurarea acestui obiectiv cultural istoric din Cosâmbeşti.

În ceea ce priveşte Biserica de lemn de la Poiana, din parcul Muzeului Naţional al Agriculturii, lucrările de restaurare şi conservare sunt prevăzute a se realiza în 31 de luni, ceea ce pentru enoriaşii din Parohia Buna Vestire, al doilea hram al Bisericuţei Sf. Nicolae, va presupune un anumit sacrificiu pe care îl vor face, însă, cu bucurie pentru ca „bunicuţa” lăcaşelor de cult din Eparhie, cum mai este numită de Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, să reziste cât mai mult în timp şi să rămână mărturie a credinţei poporului român pentru cât mai multe generaţii.

 

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.