Construcția unui acoperiș rezistent: 5 recomandări

0

Acoperișul locuinței are dintotdeauna o dublă funcționalitate. Pe de o parte discutăm despre o componentă estetică, prin prisma efectului vizual, iar pe de altă parte avem în vedere caracteristicile tehnice, menite să protejeze locuința și să o apere pe aceasta de intemperii. De aceea, este important să știi lucrurile pe care trebuie să le ai în vedere dacă vrei să construiești un acoperiș rezistent, care să dureze ani și ani.
Ai grijă la alegerea învelitorii
Începând în sens invers etapelor de realizare a unui acoperiș, vom vedea că, de fapt, alegerea învelitorii influențează foarte mult structura pe care o vei construi dacă vrei ca aceasta să fie susținută. Este recomandat să alegi un sistem învelitoare care să aibă o durată mare de viață. Pentru asta, poți intra la Mathaus pe site pentru tigla ceramica, deoarece acest material de acoperire este unul dintre cele mai eficiente.
Țigla ceramică este deosebit de rezistentă la șocuri mecanice și la intemperii, are o gamă amplă de culori din care poți alege și, de asemenea, ai posibilitatea unui montaj facil și rapid.
La nivel de preț, deși țigla ceramică poate părea în primă fază mai scumpă, cel puțin comparativ cu țigla metalică, vei vedea că o astfel de investiție rentează mai mult tocmai prin prisma rezistenței. Țigla ceramică nu ruginește, nu se deformează sub sarcină și nici nu întâmpină alte probleme care să pună la îndoială rezistența sa.
Atenție la elementele de astereală
În general, astereala este realizată din scânduri sau din panouri OSB, pentru că este nevoie de suprafețe continue și rezistente, pe care să poată fi fixată învelitoarea. Panourile OSB sunt o opțiune foarte bună, datorită structurii lor dense.
În general, însă, astereala este realizată din lemn și reprezintă de asemenea și zona pe care sunt așezate elementele de izolare. Cu ajutorul căpriorilor și al grinzilor se vor crea spații structurale în care vei putea așeza vata minerală necesară pentru izolarea acoperișului.
Realizează corect izolația acoperișului
Pentru că acoperișul este o punte termică prin care se poate pierde multă căldură, este necesar ca această structură să fie izolată. În general, se pune problema acoperișurilor și a podurilor locuite sau nelocuite; de foarte multe ori, beneficiarii construiesc sisteme de acoperiș în contextul unei zone nelocuite, pentru ca, mai apoi, să le transforme în mansarde locuite. Izolația acoperișului este astfel deosebit de necesară pentru a proteja locuința de pierderi de căldură (mai ales, la ultimul nivel).
Confecționează structura din materiale de calitate
Structura unui acoperiș, mai ales pentru casele de locuit, se rezumă la elemente din lemn, după cum urmează: cosoroaba, pene și popi, contrafișe, căpriori, clești și coamă. Este important să folosești lemn de calitate pentru a fi sigur că acoperișul casei tale va rezista solicitărilor, mai ales că este direct expus.
Mai exact, chiar dacă este protejat de învelitoare, nu uita că greutatea proprie a învelitorii, plus cea a acoperișului în sine și cea care vine din încărcări (zăpadă, gheață, ploaie), înseamnă, de fapt, solicitări destul de mari pe care ar fi bine să nu le neglijezi.
Structura de lemn trebuie să fie foarte bine ancorată de placa de beton aflată peste ultimul nivel, astfel încât să nu existe probleme în ceea ce privește rezistența acoperișului.
Calculează corect pantele acoperișului
Aici vei avea nevoie de ajutorul unui inginer proiectant, deoarece doar acesta va putea să realizeze corect calculele de rezistență. Dimensionată corect, panta acoperișului va ajuta la scurgerea eficientă a apei din precipitații și la eliminarea gheții, astfel încât aceasta să nu încarce suplimentar suprafața.
Acoperișul este un punct nevralgic al locuinței, deoarece el încheie, de fapt, construcția și este menit să o protejeze. Respectând aceste etape și idei vei vedea că acoperișul tău va fi nu doar rezistent, ci și deosebit de frumos și de durabil.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.