Copiii bolnavi de diabet ar putea beneficia de senzori pentru monitorizarea glicemiei, precum şi de pompe de insulină

0

Copiii bolnavi de diabet ar putea beneficia de senzori pentru monitorizarea continuă a glicemiei, precum şi de pompe de insulină prevăzute cu sistem integrat de monitorizare, după ce autorităţile au stabilit necesitatea creării unui subprogram destinat tratamentului pentru diabetul juvenil.
“Până la final de an trebuie să stabilim clar toate măsurile şi, implicit, finanţarea aferentă, astfel încât să-i putem ajuta în principal pe copiii bolnavi de diabet”, a declarat Eugen Teodorovici.
Teorodovici s-a întâlnit, luni, cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi cu reprezentanţi ai Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi ai Federaţiei Asociaţiilor Pacienţilor Diabetici, pentru a identifica posibilităţile de finanţare a unor noi servicii medicale destinate copiilor diagnosticaţi cu diabet, în cadrul Programului naţional de diabet.
“În urma discuţiilor, s-a stabilit necesitatea creării unui subprogram destinat tratamentului pentru diabetul juvenil, în cadrul Programului Naţional pentru Diabet Zaharat, în cadrul căruia copiii să poată beneficia de senzori pentru monitorizarea continuă a glicemiei, precum şi de pompe de insulină prevăzute cu sistem integrat de monitorizare”, se menţionează în comunicat.
Participanţii la discuţii au prezentat principalele probleme medicale care necesită o rezolvare urgentă, respectiv asigurarea senzorilor de glicemie pentru monitorizarea permanentă a copiilor insulino-dependenţi, continuarea testării pentru monitorizare şi
montarea de pompe de insulină.
“Sănătatea copiilor noştri este prioritară şi trebuie să facem în aşa fel încât copiii diagnosticaţi cu diabet să beneficieze de cele mai bune condiţii de monitorizare şi tratament. Deşi programul naţional, în forma actuală, asigură teste de monitorizare a glicemiei şi pompe pentru insulină, totuşi, administrarea tratamentului cu insulină şi testarea zilnică a valorilor glicemiei presupune mii de înţepături pe an. Prin introducerea în program a senzorilor şi a pompelor de insulină prevăzute cu sistem integrat de monitorizare continuă a glicemiei, vom elimina suferinţa copiilor şi tinerilor care suferă de diabet”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
O altă temă de discuţie a fost modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a Programului Naţional de Diabet Zaharat şi a Contractului-Cadru Ministerul Sănătăţii – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu privire la modul de achiziţie sau decontare a dispozitivelor medicale şi a consumabilelor necesare acestora.
S-a stabilit crearea unui Grup de lucru, format din reprezentanţii instituţiilor participante la discuţii, pentru a analiza şi monitoriza măsurile propuse în cadrul acestei întâlniri.
Conform evidenţelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în prezent, în Programul Naţional pentru Diabet Zaharat sunt trataţi aproximativ 830.000 de pacienţi, dintre care peste 3.000 de copii cu diabet.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.