Cu o lună şi jumătate înainte de Crăciun, preţurile la porcii crescuţi în gospodării au scăzut brusc

3

bfhhhdfg

Crescătorii de animale sunt puşi în faţa situaţiei de a vinde în viu cu 5 lei/kg, ceea ce la un porc de 100 de kg înseamnă 500 de lei, mai puţin şi decât porumbul pe care l-au dat de mâncare, spun oamenii. ,,Pe nimic” se dau şi purceii de lapte al căror preţ a scăzut sub 50 de lei bucata, cât două pachete cu ţigări se vaită fermierii….

Creşterea porcilor este o tradiţie în gospodăriile ţărăneşti din Ialomiţa. Pe lângă animalele pentru consum propriu, gospodarii se îngrijesc să aibă şi de vânzare, pentru a face un ban în plus de sărbători.
Preţurile sunt dictate de cerere. Cum ofertele sunt multe, iar clienţii se lasă aşteptaţi, crescătorii sunt îngrijoraţi.
Culmea este că nici abatoarele nu mai primesc animale pentru sacrificat. Cine ţine la preţ riscă să rămână cu animalele nevândute, perspectivă sumbră pe timpul iernii, când furajele sunt mai puţine şi trebuie drămuite.
Comerţul direct de la crescător la consumator se făcea înainte de aderarea la UE prin târgurile de animale. Condiţiile de autorizare impuse la nivel local au făcut ca multe dinte oboare să se închidă, iar în singurul rămas se percepe taxa de intrare.
Clementina Tudor

3 comentarii

  1. Ar fi trebuit să scriu d-na Tudor, numai că mi-am amintit de şoldoveanul mustăcios şi aşa mai departe care, cu ocazia diferitelor invitaţii la Radio Cam pus, vă “gratula” cu folosirea prenumelui, fapt care denotă superficialitatea pregătirii în domeniul limbii române. Un coleg de breaslă de-al dv., Dan Lalu, prietenul meu de-o viaţă, atunci când scria la Tribuna Ialomiţei, o dată izlaz, iar altă dată islaz, spunea că lasă la latitudinea cititorului să aleagă forma corectă. El spunea că nu e filolog, ci inginer. Aşa şi cu “inginerul” Ionaşcu, cel care, cu apa “sa”, şi-a bătut joc de sute de mii de locuitori ai judeţului, fiindcă, să nu uităm, nu numai municipiul Slobozia “beneficiază” de “apa lu’ Ionaşcu”. Şi mai are şi tupeul să mai apară în public, să dea indicaţii preţioase, ca să nu mai vorbesc despre elucubraţiile de pe pagina sa de facebook. Să văd dacă mai are curajul să iasă după drama de la “Colectiv”.

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.