Cultele religioase, printre ultimii beneficiari ai Guvernului Ponta

1

marian-neacsu

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri o Ordonanţă de Urgenţă prin care sprijină restituirea în natură sau prin echivalent a imobilelor preluate abuziv de regimul comunist.
Deputatul Marian Neacşu a transmis printr-un comunicat de presă că Grupul PSD a susţinut adoptarea acestui act normativ, care deblochează punerea în posesie a proprietăţilor sau despăgubirea proprietarilor.
După doi ani de activitate, la Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor se constată că din cele aproape 6.000 de dosare analizate, 2.000 sunt înaintate în vederea emiterii unei decizii, iar pentru restul de 4.000 de dosare nu s-au putut înainta propuneri pentru că nu se poate stabili categoria de folosinţă a terenurilor sau nu se poate stabili suprafaţa şi/sau alcătuirea construcţiilor pentru care s-au propus despăgubiri sau măsuri compensatorii.
În urma adoptării acestui proiect de lege, Comisiile locale şi judeţene de fond funciar sau Comisia de Fond Funciar a Municipiului Bucureşti vor avea obligaţia de a soluţiona toate cererile de restituire, de a efectua punerile în posesie şi de a elibera titlurile de proprietate până la data de 1 ianuarie 2017.
Terenurile puse la dispoziţia comisiilor locale în vederea finalizării procesului de restituire, dar nerestituite foştilor proprietari până la data de 1 ianuarie 2017 vor intra, de drept, în Fondul naţional. În cazul în care, prin documentele existente în dosarul de despăgubire, nu se poate stabili suprafaţa şi/sau descrierea, din punct de vedere arhitectural, a construcţiilor pentru care se stabilesc despăgubiri, se acordă măsuri compensatorii pentru o suprafaţă utilă de 21 mp. Cererile se vor analiza în ordinea înregistrării lor. Prin excepţie, se vor analiza cu prioritate cererile formulate de persoanele certificate de Statul Român sau de alte state membre al Uniunii Europene, ca supravieţuitoare ale Holocaustului, aflate în viaţă la data publicării în Monitorul Oficial a prezentei legi.
Instituirea noilor reglementări este argumentată de necesitatea finalizării procesului de restituire, în natură sau prin compensări, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România de la cultele religioase și de la comunitățile cetățenilor aparținând minorităților naționale.
Clementina Tudor

1 comentariu

  1. Conform legii165/2013 modificata, termenul limita de punere in posesie este 01.01.2016. Sa-mi spuna si mie cineva daca se poate ziarul dvs. cind s-a prorogat acest termen si cu ce act normativ , pina la 01.01.2017 pentru ca eu am cautat in legislatie si nu am gasit. Este obligatia dvs. ca publicatie sa lamuriti acest aspect pentru ca afirmati in articol cum ca ce grija a avut guvernul de noi fostii proprietari si a mai dat un oug care sa amine punerea in posesie cu un an!!?? Comisiile maninca in draci bani de la buget , politicienii isi mai aranjeaza vreo afacere cu terenurile noastre si dvs. scrieti ineptii.

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.