La nivel de amenajare interioară a locuințelor s-a constatat că stilul rustic este printre primele opțiuni alese de către cea mai mare parte a utilizatorilor. Stilul rustic este un mod aparte de exprimare a personalității locuinței, așa că îți arătăm în cele ce urmează cum îți poți amenaja locuința în acest fel fără a fi nevoie de eforturi deosebit de mari.
Amenajează pereții folosind piatră naturală
Piatra naturală este o soluție perfectă pentru amenajarea pereților într-o locuință rustică. Există mai multe idei de placare a pereților din interiorul casei, însă dintre toate acestea, placările cu piatră naturală ies în evidență datorită frumuseții și durabilității acestora.
Piatra naturală este un material care se apropie foarte mult ca aspect de elementele decorative specifice stilului rustic, așa că reprezintă un material asupra căruia ar trebui să te oprești dacă vrei ca locuința ta să respecte criteriile de amenajare conform acestui stil.
Piatra naturală poate fi folosită nu doar pentru placarea pereților, cât și a pardoselilor sau chiar pentru realizarea sobelor sau a grătarelor, elemente specifice de altfel stilului rustic.
Include în amenajarea locuinței elemente din lemn
Tot din categoria materialelor naturale lemnul este un element foarte important. Lemnul este în deplină comuniune cu natura, iar folosirea acestuia în locuința ta va avea ca efect un plus de estetică specifică locuințelor caselor de la țară. Fie că folosești lemnul pentru pardoseli, pentru polițe sau dulapuri sau chiar pentru mobilier, acesta nu trebuie să lipsească din cadrul amenajării locuinței tale.
Este de preferat ca, în cazul în care optezi pentru realizarea pardoselilor din lemn, să iei în calcul folosirea parchetului din lemn masiv, acesta fiind cel mai apropiat de frumusețea li durabilitatea pardoselilor specifice caselor țărănești.
În plus lemnul mai poate fi folosit pentru realizarea scărilor sau a suprafețelor de podest, dar și pentru pardoseli în cazul teraselor exterioare acoperite sau interioare. De asemenea lemnul mai poate fi folosit și pentru placarea pereților, pe suprafețe relativ mici, cu scop decorativ, cum ar fi, spre exemplu, în cazul bucătăriilor.
Alege mobilier apropiat de stilul rustic
Dacă vrei să îți amenajezi casa în stil rustic, atunci va trebui să ai în vedere faptul că elementele moderne, cromate, metalice, sunt mai puțin întâlnite în cadrul acestor amenajări. Folosește mese din fier forjat și blaturi din lemn, scaune din lemn sau dulapuri realizate din lemn masiv și ia în calcul păstrarea nuanței naturale a lemnului, protejând-o pe aceasta cu ajutorul unui lac special.
Folosește perdele din materiale naturale
Spre deosebire de alte stiluri, care sunt mai permisive din acest punct de vedere, stilul rustic impune folosirea perdelelor. Nu va fi nevoie de draperii și nici nu vei putea monta jaluzele, pentru că acestea nu sunt potrivite în contextul amenajării casei tale în stil rustic.
Folosește înă perdele în nuanțe deschise, precum alb, bej sau galben sau variante mai reci de verde foarte deschis, bleu, sau gri. Este important ca nuanțele să se apropie cât mai mult de zona pastelurilor, pentru că stilul rustic pune foarte mare accent pe naturalețe și nu pe culoare artificială, puternică și foarte țipătoare.
Folosește elemente de decor specifice stilului rustic
Un tablou, un felinar sau un platou de masă, acestea sunt doar câteva dintre ideile de elemente de decor pe care le poți folosi atunci când vrei să îți amenajezi locuința în stil rustic.
Nu uita că și covoarele sunt elemente decorative foarte importante, așa că poți alege modele deosebite, care să se potrivească perfect în camerele pe care le amenajezi conform acestui stil.
Alege acele obiecte care se potrivesc, care aduc cât mai mult din aspectul caselor tradiționale și evită liniile ascuțite, specifice stilului modern. Alege feminitatea pe care stilul clasic o aduce casei tale și bucură-te de liniștea și confortul oferite de către casa ta.