Tradiţia pregătirii casei pentru sărbătorile de Paşte se respectă indiferent dacă timpul şi vârsta le mai permit femeilor să robotească pentru premenirea de primăvară a locuinţei. În majoritate, ialomiţencele acceptă greu ideea de a apela la serviciile unor firme de curăţenie, însă nici acestea nu se plâng de clienţi în această perioadă.
Bătutul covoarelor, spălatul perdelelor, ştergerea geamurilor şi lustruirea mobilei sunt treburile obligatorii înainte de marea sărbătoare a Învierii, în toate casele creştinilor ortodocşi. Pentru gospodinele în vârstă, respectarea ritualului este pe cât de solicitantă pe tot atât de importantă: „Doamne, când mă urc pe masă ca să pun perdeaua mă închin precum Ştefan cel Mare înainte de a pleca la bătălie! Dar ce să fac? Că aşa am apucat şi nu pot altfel” mărturiseşte o doamnă respectabilă în vârstă de 82 de ani.
Tradiţia a fost preluată şi de mai tinerele doamne care acceptă mai greu ca cineva străin să facă ordine printre lucrurile personale: „Eu sincer vă spun că sunt tipicară rău! Dacă un bibelou sau orice altceva nu este aşezat cum îl aşez eu, nu suport! Mai ales în bucătărie, trebuie să iau totul la rând cum ştiu eu mai bine. Că mai bine ca mine, în casa mea, nu are cum să ştie nimeni. Acum mai sunt şi cucoane care ies pe stradă gătite foc, iar în casă mai puţin se preocupă, dar eu nu pot să mă gătesc dacă în casă nu este ordine şi curăţenie. Nici nu pot să dorm noaptea dacă nu sunt toate la locul lor.”
În ciuda preferinţei gospodinelor de a-şi face singure curat în casă, solicitările pentru serviciile profesionale sunt în creştere. Daniela Luntraru este administratorul unei firme de curăţenie, iar în această perioadă munceşte cot la cot cu angajatele pentru a face faţă solicitărilor: „Serviciile de curăţenie, profesionale, presupun de fapt o curăţenie generală, într-o singură zi. Astfel, femeile scapă de stres, pentru că până la urmă asta e, un efort fizic şi psihic, pentru că nu mai au timpul necesar. Mai mult decât atât, costurile sunt permisive,chiar pentru toate categoriile sociale. Avem pensionari care au ajuns neajutoraţi, dar îşi permit de două ori pe an, în preajma sărbătorilor, de Paşti şi de Crăciun, o curăţenie generală.”
Costurile pentru o curăţenie generală, cu servicii profesionale, variază în funcţie de suprafaţa locuinţei, gradul de murdărie şi frecvenţa intervenţiilor, iar evaluarea se face de un reprezentant al firmei.