De Bobotează, Feteştiul e în mare sărbătoare!

0

De 13 ani, tradiţiile practicate la sărbătoarea Botezului Domnului sunt organizate de reprezentanţii oraşului de pe malul braţului Borcea şi scot din case câteva mii de oameni curioşi să vadă parada cailor şi pe temerarii care intră în apă pentru a prinde crucea aruncată de preot.

audio BOBOTEAZA FETESTI

Cu mic cu mare, feteştenii au ieşit duminică din case curioşi să practice şi să vadă obiceiurile de Bobotează. Primul ritual al zilei a fost de sfinţire a apelor şi luarea de agheazmă pentru acasă.
Parada cailor şi a trăsurilor, precum şi botezul călărăţelilor au avut loc pe strada din faţa bisericii Sfântul Ilie.
Concursurile de frumuseţe ecvestră şi tracţiune s-au ţinut pe stadion, iar cel de viteză pe izlaz. Printre concurenţi s-a numărat şi Silvia Popescu, alături de Maia, un cal de origini olandeze.
Vali Căluşaru are 39 de ani şi participă la concursurile de Bobotează organizate la Feteşti de la prima ediţie.
De la stadion, spectatorii şi concurenţii au plecat la debarcader unde 7 tineri, toţi tatuaţi, au intrat în apele îngheţate pentru a prinde crucea de lemn aruncată de preoţi în Borcea. Unul dintre temerari s-a întors la mal după câteva secunde de contact cu apa rece. Câştigător a fost, pentru al doilea an consecutiv, Florin Martin, de 25 de ani.
Înotătorii au fost aşteptaţi pe mal de un echipaj al Ambulanţei lângă un foc zdravăn şi, din fericire pentru toată lumea, nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. După o zi însorită, sărbătoarea Bobotezei s-a încheiat cu fulgi mari de zăpadă, într-o ninsoare ca în poveşti.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.