După vacanța intersemestrială, mai exact începând cu data de 8 februarie, există probabilitatea ca elevii să se întoarcă în sălile de curs. Conform Legii 226/220 ei beneficiază de gratuitate la toate serviciile publice de transport, pe tot parcursul anului. Legea nu prevede, însă, care sunt normele metodologice de punere în aplicare a dispozițiilor de decontare.
Potrivit acestui act normativ, decontarea se face de către unitățile școlare cu banii de la bugetul de stat transferați către autoritățile județene și locale, fără ca banii să mai treacă pe la inspectoratele școlare județene cum se proceda anterior. Mai exact legea s-a schimbat dar nu și procedurile!
Singurul mecanism de decontare era reglementat de HG 435/2020 prin care se acordau gratuitățile pentru transport, doar pe durata cursurilor și pentru traseul parcurs de elevi de la domiciliu la școală și retur. Situația era centralizată la nivelul Consiliului Județean, pe fiecare unitate de învățământ. Acum însă, în lipsa condiționărilor privind perioada și traseul parcurs, este absolut necesară elaborarea unor norme clare prin care Consiliul Județean să poată fundamenta necesarul de sume pentru decontarea acestor cheltuieli către bugetul de stat.
Demersuri fără răspuns, către autoritățile guvernamentale!
Consiliul Județean Ialomița a trimis săptămâna trecută (27 ianuarie) o adresă către Prefectură prin care solicită sprijinul reprezentantului Guvernului în teritoriu privind soluționarea acestei probleme: “Având în vedere că prin Legea 226/220 nu se prevede emiterea unor Norme metodologice de punere în aplicare a noilor dispoziții de decontare, iar prin HG 435/2020 este reglementată o metodologie diferită de decontare, pentru ca instituția noastră să poată fundamenta necesarul de sume pentru decontul deplasărilor efectuate de elevi către bugetul de stat și maniera concretă de decontare, considerăm imperios necesară adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice în vederea decontării cheltuielilor de transport conform Legii 226/2020”.
De asemenea, în luna noiembrie a anului trecut, președintele Consiliului Județean, Marian Pavel, a transmis în numele instituției pe care o conduce, o adresă către Guvern prin care solicita adoptarea unei HG în acest sens, precum și clarificări privind modalitatea de decontare a transportului elevilor: “Vă rugăm să ne comunicați dacă până la apariția Normelor metodologice de aplicare a Legii 226 din 30 octombrie 2020 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011, putem plăti în continuare transportul elevilor conform Hotărârii nr. 435 din 28 mai 2020”.
Răspunsul nu a sosit nici până în ziua de astăzi.
Cei mai afectați de lipsa acestor norme sunt elevii din categoriile vulnerabile!
Deputatul PSD, Raluca Dumitrescu, susține că printr-o interpelare îi va cere, zilele acestea, ministrului educației Sorin Cîmpeanu să vină cu precizări oficiale și concrete privind modul în care va fi soluționată această problemă, care “îi afectează în mod direct pe elevii navetiști care provin din familii defavorizate și care sunt în pericol de abandon școlar. Conform statisticilor factorul principal care îi determină pe elevi să renunțe la școală este sărăcia.”
Raluca Dumitrescu a adăugat că va continua demersurile împreună cu reprezentanții autorității județene, astfel încât elevii să beneficieze în cel mai scurt timp de transport gratuit și implicit de accesul neîngrădit la educație.