Decoraţiunile de Paşti, pretext de a trece pragul Bibliotecii Judeţene

0

În cadrul parteneriatului existent între Biblioteca Judeţeană Ştefan Bănulescu şi instituţiile de învăţământ, copii din Slobozia şi împrejurimi participă săptămâna aceasta la atelierul „Mâini dibace”, în cadrul căruia realizează decoraţiuni pentru masa de Paşti. Pe lângă activităţile practice, elevii au posibilitatea să descopere universul cărţii şi să facă un pas important spre lectură. Este situaţia concretă a adolescenţilor de clasa a VIII-a de la Şcoala Scânteia, care şi-au făcut permise la bibliotecă. „Este a treia activitate pe care o  realizăm în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană. Prima a fost cu mărţişoare şi felicitări de 1 şi 8 martie, a doua a fost în cadrul şcolii noastre, la Scânteia, unde am omagiat ziua scriitorului şi am avut-o invitată pe Florentina Loredana Dalian, a cărei carte am împrumutat-o chiar astăzi, pentru că le-a plăcut foarte mult în urma lecturii pe care a făcut-o doamna la clasă. Copiii au împrumutat şi alte cărţi şi le vor aduce luna viitoare, când vom reveni la Biblioteca Judeţeană la o altă activitate. În felul acesta îi pregătim şi pentru clasa a noua, când mulţi vor veni la liceu la Slobozia”, a precizat profesorul însoţitor Maria Mateescu.  

Deşi au depăşit vârsta îndeletnicirilor practice şi sunt cu mult mai interesaţi de tehnologiile noi, elevii au lucrat conştiincios decoraţiunile specifice Sărbătorilor Pascale: ouă roşii şi galbene, pictate sau ornate în tehnica quilling: „Am văzut pe internet şi am învăţat singură. Mi s-a părut foarte interesant, chiar dacă nu este chiar uşor, dar mă relaxez cumva. Trebuie să ai răbdare. Într-o oră cred că este gata” a spus Alexandra Moise. În schimb, colega ei, Magdalena Bejgu a confecţionat zambile din hârtie creponată: „Florile mele preferate sunt chiar zambilele.  Am şi acasă, în grădină, toate culorile, roz, albe, dar le prefer pe cele mov intens pentru că sunt mai rare.”

Extinderea colaborărilor Bibliotecii Judeţene în comunităţile din mediul rural este un câştig atât pentru instituţie cât şi pentru beneficiarii serviciilor, precizează directorul Elena Balog: „Avem o săptămână de ateliere şi ne bucurăm că efectul este cel dorit de noi, elevii de la Scânteia împrumutând acum cărţi. De anul acesta ne-am extins cu programele şi în afara oraşului, iar copiii de la ţară sunt foarte dornici în a comunica şi lucra cu noi.”

Toate lucrările copiilor vor fi expuse în secţia de împrumut pentru copii şi holul de la etajul I al Bibliotecii Judeţene „Ştefan Bănulescu”- Ialomiţa.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.