Propunerea legislativă privind prevenirea violenței psihologice-bullying, depusă în luna mai de către deputații Andrei Pop și Florin Manole, a primit ieri raport de adoptare în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaților.
Un copil din patru este umilit în mod repetat la şcoală, un elev din 5 agresează verbal sau fizic un alt coleg, asta în timp ce alţi 7 din 10 copii sunt martori şi nu fac nimic. ONG-urile vorbesc de mult despre fenomenul de bullying care ia amploare în şcoli, de abia acum însă apare un proiect de modificare a legii Educaţiei care îşi propune să reglementeze situaţia.
Deputatul PSD Andrei Pop spune că în cazul minorilor, atât victimele cât şi agresorii vor face obligatoriu şedinţe de consiliere: “Conform studiilor, unul din patru copii este umilit în mod repetat, unul din șase copii este bătut în mod repetat, unul din cinci copii umilește în mod repetat alt copil la școală, iar trei din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi. Legea se referă la interzicerea unui astfel de comportament, care va fi echivalat conform codului penal cu violența, agresiunea sau lovirea, pentru că până acum nu se putea sancționa un astfel de comportament”.
Va fi sancţionat şi bullying-ul la job: amenzile pentru colegii de serviciu sau pentru şefii care marginalizează sau jignesc ar putea ajunge la 30.000 de lei şi chiar 100.000 în cazul grupurilor.
Acasă
Gura Ialomiţei Deputat Andrei Pop: inițiativa privind prevenirea violenței psihologice-bullying a primit raport de...