Deputatul ialomiţean Andrei Pop a participat marţi alături de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, la cea de-a treia ediție a Forumului European al Tinerilor Parlamentari și Europarlamentari de la Bruxelles, eveniment organizat sub înaltul patronaj al Parlamentului European, împreună cu EU40, rețeaua tinerilor membri ai Parlamentului European. Tema generală de anul acesta a fost: „Populismul, amenințarea extremelor dreaptă și stângă pentru unitatea și democrația europeană. Experiența Republicii de la Weimar“.
Ministrul delegat a arătat că, în aceste zile, în contextul dezbaterii privind viitorul Europei, este firească o reflecție asupra contribuției tinerei generații de lideri politici la acest exercițiu, o contribuție care ar trebui să se concentreze, mai presus de toate, pe reconectarea cetățenilor – de toate vârstele – cu procesul de construcție europeană. Oficialul român a evidențiat necesitatea contracarării stereotipurilor și percepțiilor false despre Uniunea Europeană, și, în același timp, a valorificării potențialului noilor tehnologii pentru a eficientiza comunicarea cu cetățenii europeni, dar și despre beneficiile proiectului european.
„Trebuie să ne unim eforturile pentru a comunica mai bine, mai inteligent și de o manieră mai coordonată despre Uniunea Europeană și impactul ei pozitiv în viața cetățenilor noștri. Acest lucru este vital pentru a combate tendințele eurosceptice, populiste sau xenofobe“, a declarat Victor Negrescu.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a amintit, de asemenea, că România este pe deplin angajată în procesul de reconstrucție a Uniunii într-o manieră unitară și coerentă, concentrate pe soluții europene comune la provocările actuale.
„Încă de la aderare, acum zece ani, România și-a conturat un profil de stat susținător al consolidării proiectului european, cu respectarea deplină a valorilor și principiilor fundamentale ale Uniunii Europene. România va promova, în rândul statelor membre, importanța revenirii la sursa construcției europene, solidaritatea, și pe parcursul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019“, a subliniat Victor Negrescu.
Andrei Pop: “În cadrul întrevederii cu domnul Juncker, am apreciat conținutul aplicat al documentului „Starea Uniunii în 2017“, prezentat în luna septembrie , din anumite zone precum IT sau piața unică digitală, lipsind însă unele măsuri specifice în domeniul industrial. Mi-am exprimat îngrijorarea că la acest nivel China fabrică 40% dintre produsele la nivel mondial iar anumite acorduri comerciale permit intrarea acestora pe piața UE în condițiile în care facilitățile de producție nu se supun acelorași reglementări. Desigur, vorbim de globalizare dar atunci când stakeholderul este tot european și își externalizează partea de prelucrare în țări asiatice, Europa pierde locuri de muncă și, în același timp, pierde o calitate superioară a mărfurilor oferită de resursa umană locală. Deși pare un concept vetust, am susținut că o nouă era extensivă a industrializării este necesară, astfel încât necesarul de consum să aibă în mare parte origine europeană. În acest sens, președintele Comisiei Europene a reiterat faptul că sistemul de lucru actual trebuie să înceteze și un document extins va fi prezentat în acest sens nu mai departe de anul viitor“.
Forumul European al Tinerilor Parlamentari şi Europarlamentari s-a bucurat de sprijinul și prezența unor înalți demnitari europeni precum președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, fostul președinte al Consiliului European, Hermann van Rompuy, respectiv adjunctul asistentului Secretarului General al NATO pentru provocări emergente de securitate, Jamie Shea.
Nu zău, experiența republicii de la Weimar? Aia care prin constituție se voia o Germanie transformată într-o democrație, o republică federală condusă de un parlament și de un președinte (și nu de un monarh!) ales prin vot universal, dar care și-a păstrat numele Deutsches Reich, adică Imperiul German? Să fie un apropo la ce se vrea democrația europeană?
De ce nu experiența Falansterului de la Scăieni, că tot s-a mai numit și „Colonia soților agronomi”, apropo la ce este Romania astăzi?
Ai noștri tineri la…Bruxelles învață…Și ca să nu ajungă „mărfuri fade, ușurele” cum au pățit-o alții, pot „învăța” asta:
AI NOȘTRI TINERI… de Mihai Eminescu
Ai noștri tineri la Paris învață
La gât cravatei cum se leagă nodul,
Ș-apoi ni vin de fericesc norodul
Cu chipul lor isteț de oaie creață.
La ei își cască ochii săi nerodul,
Că-i vede-n birje răsucind mustață,
Ducând în dinți țigara lungăreață…
Ei toată ziua bat de-a lungul Podul.
Vorbesc pe nas, ca saltimbanci se strâmbă:
Stâlpi de bordel, de crâșme, cafenele
Și viața lor nu și-o muncesc — și-o plimbă.
Ș-aceste mărfuri fade, ușurele,
Ce au uitat pân’ și a noastră limbă,
Pretind a fi pe cerul țării: stele.