Deputatul ialomițean Andrei Pop a participat la sfârșitul săptămânii trecute la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare NATO, ce s-a ținut la Tbilisi, în Georgia – Ședință Plenară unde s-a votat declarația cadru de suport a Georgiei pentru integrarea Euro-Atlantică. Președintele, dl. Paolo Alli a statuat încă o dată că securitatea trebuie sa fie globală iar colaborarea interinstituțională cu ONU trebuie sporită, subliniind că libertatea nu este gratis.
Agenda comisiei pentru Știință și Tehnologie a inclus următoarele teme de discuții: viitorul cercetării și dezvoltării în domeniul apărării la nivel european, adaptări strategice, modernizările militare rusești în regiunea Mării Negre, IoT, schimbările climatice și posibile consecințe în Orientul Mijlociu și Nordul Africii, securitatea alimentară și a resurselor de apă dar și pericolele unei tehnologii perturbatoare.
Întâlnirea comisiei pentru dimensiunea civilă a securității a avut câteva subiecte despre Georgia, fiind țară gazdă, cu observații despre strategia teritoriilor ocupate și despre consolidarea democrației interne și a statului de drept. Punctele fierbinți de pe ordinea de zi au vizat regiunea Mării Negre și gradul stabilității, războiul din Siria și conceptul de înarmare a social media.
„În câteva cuvinte, colaborarea la nivelul statelor cu deschidere directă la mare trebuie să-și intensifice colaborarea. Există mecanisme diferite care ar trebui să fie revigorate, cum ar fi programul de Sinergie al Mării Negre, Forumul Economic sau Banca Mării Negre. Aceste instrumente pot sprijini problemele punctuale care apar în regiune. Din punctul meu de vedere, mass-media socială a fost cea mai dificilă discuție, ținând cont de epoca fast-forward în care trăim și din nou spun că trebuie să intervenim repede, să educăm și să creăm cadrul ideal pentru a preveni știrile false și influența negativă prin media & portaluri digitale. Platformele Factzone și Centrele împotriva dezinformării ar trebui să fie create cu sprijin financiar din partea alianței, dar și la nivel național. De acum, reziliența este obligatorie pentru noi”, a declarat Andrei Pop.
Totodată, pe 22 mai s-a lansat programul de informare #WeAreNATO, de unde tinerii, ]n special, ce au trăit în vreme de pace, se pot informa despre rolul esențial al alianței în menținerea unității, solidarității și a securității.
Acasă
Gura Ialomiţei Deputatul ialomițean Andrei Pop a participat la sfârșitul săptămânii trecute la sesiunea...