Deputatul Marian Neacşu transmite că Legea „casă contra credit” a fost adoptată cu susţinerea PSD, în timp ce corectarea Legii pensiilor a fost blocată de PNL

0

bbbbbbb

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 13 aprilie, Proiectul de Lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Deputatul Marian Neacşu transmite printr-un comunicat de presă că măsura a fost luată pentru a proteja consumatorii români, cu susţinerea Grupului Parlamentar al PSD.
Noul act normativ le oferă debitorilor posibilitatea de a preda creditorilor imobilele ipotecate, în vederea stingerii obligaţiilor asumate. Conform proiectului adoptat cu amendamente, programul Prima Casă NU intră sub prevederile Legii dării în plată, pentru a nu afecta desfășurarea acestuia.
Actul normativ prevede că pentru stingerea creanţei izvorând dintr-un contract de credit şi a accesoriilor sale prin dare în plată trebuie îndeplinite mai multe condiţii: cuantumul sumei împrumutate, la momentul acordării, să nu depăşească echivalentul în lei a 250.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de către BNR în ziua încheierii contractului de credit, creditul să fi fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, să fie garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă, iar consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea prezentei legi.
Parlamentarul din Colegiul 2 Slobozia precizează că Legea respectă principiul echilibrării riscurilor care reies din contractul de credit, precum şi din devalorizarea bunurilor imobile și vizează atât contractele de credit aflate în derulare la momentul intrării în vigoare, cât şi contractele încheiate după această dată.
De asemenea, Marian Neacşu a a luat cuvântul în Plenul Camerei Deputaților pentru a susține adoptarea acestor prevederi. „Salut adoptarea acestei legi care constituie, după opinia mea, un real sprijin pentru români, având în vedere că foarte multe persoane care au contractat credite au ajuns în imposibilitate de plată şi, cu toate că imobilele cumpărate au fost valorificate în urma executării silite, au rămas încă datoare băncilor. Legea dării în plată restabileşte echilibrul contractual, împărţind riscul între creditor şi debitor, îndreptând astfel o situaţie profund inechitabilă.”
Deputatul critică însă „atitudinea cinică a PNL” cu ocazia votului privind Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 65 alineatul (4) din Legea nr.263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Marian Neacşu precizează că în condiţiile în care statul român aplică cele mai dure penalizări din UE pentru pensionarea anticipată parţial, acestea putând ajunge şi până la 45% din pensie, Grupul Parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor a blocat adoptarea unui act normativ care reducea aceste tăieri excesive ce îi aduc pe oameni în situaţia de a nu-şi putea asigura traiul zilnic.
Gestul deputaţilor PNL a demonstrat încă o dată, dacă mai era necesar,
că în calculele lor nu contează decât cei avuţi, iar categoriile defavorizate sau vulnerabile sunt “un rest neglijabil” a mai spus deputatul din Colegiul 2 Slobozia.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.