Echipa Liceului de Arte ”Ionel Perlea”, Slobozia a participat la cea de-a treia mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ ”Act for Environment” care a avut loc în Portugalia, Almada în perioada 24-28 noiembrie. ”One week between the river and the sea” ( O săptămână între râu și mare) a fost mobilitatea care le-a oferit ocazia elevilor de a lucra în echipe multinaționale cu scopul de a conștientiza mai bine probleme de mediu cu care ne confruntăm și tipurile de activități pe care le putem face pentru a reduce impactul negativ al activității umane asupra mediului înconjurător.
Astfel, echipele din România, Grecia, Spania, Croația și Portugalia au participat la ateliere de informare despre încălzirea globală, despre modul în care activitățile oamenilor afectează mediul și despre ce pot face tinerii pentru a-și aduce contribuția. Elevii au participat la activități de voluntariat pe plajele locale în care au învățat despre speciile invazive și despre impactul lor asupra mediului local și în care au descoperit multe lucruri importante despre poluarea mediului marin.
De asemenea, elevii au prezentat materiale informative despre tipurile de poluare care există în zonele lor și au oferit diverse soluții. Astfel, echipa din România a susținut prezentări despre poluarea din Delta Dunării, din Marea Neagră și despre poluarea cu plastic și acțiunile întreprinse de autoritățile locale pentru a minimaliza acest tip de poluare.
„Experiența din Portugalia m-a făcut nu numai să învăț lucruri noi pe care eu singură nici nu le-aș fi încercat, dar și să mă îndrăgostesc de locuri în care nu aș fi ajuns prea curând. Am fost plăcut surprinsă de dorința copiilor portughezi de a lucra cu noi, de a ne cunoaște, am fost surprinsă de lucrurile pe care ei le învață în școală. Cred că mobilitatea aceasta, chiar de a fost una cu zile destul de încărcate, m-a făcut să aflu despre oameni, cultură, și obiceiurile lor mai multe decât aș fi aflat singură. Am învățat și câte lucruri și ființe minunate ascunde oceanul și cât de atenți ar trebui să fim în jurul nostru pentru a proteja acest mediu care ne este atât de folositor. Sigur nu voi uita această experiență și voi păstra cu grijă fiecare amintire de aici pentru a îmi aminti mereu că atunci când am grijă de mediu, am și de mine.” ( Alina Tudorache)
„Erasmus+ este un proiect grozav care combină învățarea și interacțiunea cu ceilalți, îmbunătățirea abilităților sociale și dobândirea de cunoștințe. Tema este cu adevărat importantă și credem că am sensibilizat prin prezentări și acționând pentru mediu (curățarea plajei și îndepărtarea speciilor invazive din copac). Mobilitatea mi-a dat ocazia să vizitez un loc superb și să cunosc oameni minunați. Am început ca niște străini, dar prin activitățile pe care le-am făcut împreună ne-am cunoscut mai bine și chiar m-am împrietenit cu unii dintre oamenii de acolo. Activitățile mele preferate au fost atelierele în care trebuia să formăm echipe internaționale, pentru că eram nevoiți să ieșim din zona noastră de confort și să interacționăm cu toți cei din grup” ( Delia Musat)
„Consider că mobilitatea în Portugalia la care am participat in proiectul Erasmus+ m-a trecut prin trei etape principale: prima, cea de inițiere într-o lume complet necunoscută, incertă pentru participanții determinați să audă o limbă noua, să vadă locuri noi și să iasă astfel din zona lor de confort.
A doua etapă, în cadrul căreia, după câteva zile de acomodare, ,,străinii” pe care îi întâlniserăm acum ne-au devenit prieteni, locurile care ne erau străine au început să ne ofere sentimentul de ,, acasă” și am început să înțelegem mai bine și sa rezonăm cu obiceiurile și cultura lor. Am realizat că poți învăța din orice și oricând, în multiple moduri, și sunt din ce în ce mai fascinată cu privire la lumea în care trăim și misterele acesteia. Am petrecut o săptămână ,,între râu și mare” însă simt că am învățat foarte multe despre ,,interiorul” acestora, despre speciile care trăiesc aici și despre probleme cu care aceste medii acvatice se confruntă. Am învățat ca trebuie să protejăm natura cu orice preț.” ( Anastasia Grecu)
„Această mobilitate m-a făcut să realizez două lucruri despre mine: unul, pot face față oricărei situații care mi se oferă și două, sunt mai singură de mine decât oricând. Deși Portugalia nu a fost prima țară în care am fost prin Erasmus+, am încă m-am găsit îndrăgostita de activități și ateliere de acolo. Am cunoscut oameni noi și am lucrat împreună sa găsim soluții pentru marea și râurile care sunt afectate de încălzirea globală. Am prezentat proiectele noastre despre poluarea apei în țara noastră și ce putem face pentru a o combate. De asemenea, am avut ocazia să învățăm de la partenerii noștri despre modul în care se ocupă de asta în țările lor, realizând că toți facem câte ceva pentru a ajuta. Pe lângă aceasta, am avut și vizite de documentare, cum ar fi cea de la Oceanáiro de Lisboa, unde am avut un educator marin care ne-a ținut un atelier unde am vorbit despre efectul de seră și despre modul în care acesta poate afecta viața marină. După asta, am făcut o vizită în jurul acvariului unde am văzut cum ajută și protejează ei speciile marine. Dar totul ajunge la un sfârșit. Am plecat cu cunoștințe despre viața marină, precum și amintiri, făcându-ne o promisiune despre ceea ce vom face în viața noastră de zi cu zi pentru a fi mai ecologici. Am petrecut o săptămână „între râu și mare” unde am aflat cât de afectată este viața apei de acțiunile oamenilor, cum, din păcate, ucidem un întreg ecosistem cu nesăbuința noastră. Așa că trebuie să acționăm acum, pentru a proteja această planetă frumoasă!” ( Andreea Militaru)
Proiectele Erasmus oferă oportunitatea de a descoperi lucruri noi despre comunități diferite și despre problemele cu care acestea se confruntă, despre soluțiile pe care alții le au la probleme asemănătoare și despre ce pot face tinerii pentru a fi mai implicați în probleme de mediu și nu numai. Erasmus schimbă vieți, deschide minți!
Echipa Erasmus+