Descoperiri importante la Oraşul de Floci: cahle cu Sfântul Gheorghe şi un atelier de bijuterii!

2

_DSC7980

După o lună de săpături, arheologii muzeului judeţean au completat colecţiile vestigiilor descoperite în locul în care s-a născut Mihai Viteazul cu un tipar folosit la turnarea bijuteriilor şi patru cahle, plăci de sobă, inscripţionate cu imaginea Sf. Gheorghe omorând balaurul.
„Avem aici două modele diferite: pe trei cahle Sf. Gheorghe este îndreptat spre dreapta şi se vede foarte clar capul, cu aureola, calul, suliţa, pintenii, balaurul, toate foarte bine conturate şi făcute cu aceeaşi matriţă, iar pe alta avem un model mai rudimentar, cu Sf Gheorghe aşezat spre stânga, fără aureolă, dar cu această mantie sau scut, care seamănă cu o aripă, foarte pronunţată”, a precizat arheologul Matei Gheorghe.
În altă secţiune de lucru a fost identificată o locuinţă de tip atelier, ceea ce reprezintă o premieră pentru Oraşul Medieval Dispărut, după cum spune muzeograful Radu Coman: „Am identificat şi s-a descoperit o locuinţă care s-a dovedit a fi de tip atelier. Susţinem acest fapt prin descoperirea unui tipar din cărămidă pentru turnat cercei, în premieră pentru Oraşul de Floci, pe lângă obiectele din metal, din os şi ceramică”.

În campania din acest an, arheologii de la Muzeul Judeţean au mai descoperit un sfeşnic conic din metal căruia îi lipseşte doar ultima piesă în care se aşează lumânarea, dar şi cahle/plăci tip oală, provenind de la o sobă. Parcul arheologic de lângă Giurgeni este în dezvoltare şi oferă posibilitatea vizitatorilor să descopere în secţiunile deschise gropi menajere şi locuinţe incendiate, iar la suprafaţă au fost refăcute mai multe obiective, printre care edificiul cu contraforturi, bisericile cu numerele 1 şi 2, o casă cu gârlici, una cufundaţie de piatră şi un podeţ care făcea trecerea pe grinduri. Pentru toate există panouri explicative şi se pot vizita liber în orice zi a săptămânii. În schimb, pentru cei care doresc să treacă pragul punctului muzeal, există o taxă de 1,5 lei._DSC7984_DSC7977_DSC7990 _DSC7996_DSC7971

2 comentarii

  1. Tare! Dupa cati bani au sifonat acolo au gasit patru fragmentele ceramice (cahla= bucata de soba de teracota cu model in relief) de felul miilor descoperite prin toata tara (inclusive la Orasul de Floci, ca doar aveau si orasenii sobe!) si un model tot din ceramic, de turnat argint sau arama. Daca ai gasit matrita numesti locul
    atelier de orfevrerie!

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.