Despre achiziţiile publice, la firul ierbii!

0

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice s-a întâlnit cu autorităţile şi funcţionarii publici din Ialomiţa pentru a prelua sugestiile de îmbunătăţire a programului naţional, prin instrumente adecvate într-un nou pachet de norme.

Participanţii la dezbatere s-au plâns de timpul prea mare de aşteptare al observatorilor Agenţiei, ceea ce poate periclita accesarea fondurilor nerambursabile, de blocajele în care ajung prin intrarea în insolvenţă a firmelor contractoare şi, mai ales, de interpretările unilaterale ale Curţii de Conturi, prin care se ajunge la penalizări financiare.

Deocamdată, programul de achiziţii publice este inoperabil, iar termenul de eficientizare a fost estimat pentru sfârşitul lunii mai. Până atunci, a precizat preşedinte ANAP, Bogdan Puşcaş, se lucrează la o strategie care să elimine disfuncţionalităţile din sistem: „Suntem în teste şi vrem să eliminăm erorile de tehnică legislativă. Marea diferenţă între acest pachet legislativ nou şi Ordonanţa 34 o reprezintă transformarea direcţiilor 23, 24 şi 25 în trei legi, 98, 99 şi 100, iar directiva privind remediile să se reinterpreteze în Legea 101, a remediilor şi căilor de atac, astfel încât dacă la un moment dat se vor schimba anumite prevederi sau realitatea economică va impune modificări, să nu stricăm tot mecanismul. Dacă dvs. aţi găsit o prevedere care mai mult vă încurcă decât vă ajută vă rog să fundamentaţi în spiritul legii un amendament, pe care  putem să-l promovăm  în acest moment.”

În opinia primarului comunei Gârbovi, cel mai mare rău îl reprezintă firmele care au intrat în insolvenţă: „Intră în insolvenţă cu una, o înfiinţează pe a doua, apoi pe a treia, şi tot aşa dă găuri în lanţ în sistem, îi bagă pe alţii în faliment  şi nu poţi să recuperezi banii…De ce i se dă voie? Când terminăm odată cu acest fenomen?”, a reclamat Grigore Popa, atrăgând atenţia şi că mulţi sub-contractează lucrările la preţuri subevaluate. Ca soluţie la această situaţie, în noul pachet de măsuri include posibilitatea plăţii directe a sub-contractorilor, la fel cum se caută soluţii privind ajustarea de preţ a contractelor unde cea mai mare pondere în cost o au salariile.

Viceprimarul comunei Ciochina, Nicoleta Fotache, a ridicat problema legislaţiei stufoase, dar şi a lipsei de personal calificat: „Este foarte greu să lucrezi în acest marasm al legilor achiziţiilor publice, iar cu funcţionarii pe care îi avem este foarte greu să nu greşim. Şi vin reprezentanţii Curţii de Conturi cu acele prevederi de sancţiuni de la 5 la 30.000… Dar cum stabilesc dumnealor gravitatea faptelor, în baza a ce? Că este o apreciere personală, până la urmă.”

Soluţia Consiliului Judeţean Ialomiţa este de înfiinţare a unei Asociaţii de Dezvoltare Intracomunitară, care să asigure asistenţă juridică pentru toate primăriile.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.