Doi minori intoxicați cu fum la Săveni: unul a murit

0

Astăzi, 26 noiembrie a.c., în jurul orei 09.20, dispeceratul inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o casă din localitatea Săveni – sat Frățilești. La fața locului s-au deplasat 3 echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia – Garda Țăndărei, cu 2 autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autosanitară SMURD, încadrate cu 9 pompieri și două echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță. La fața locului au fost găsiți doi minori cu vârstele de 1 și 4 ani, care la momentul izbucnirii incendiului erau singuri în casă. Aceștia s-au jucat cu materiale combustibile în jurul sobei cu acumulare de căldură, iar până la incendiu a fost un singurt pas, fumul degajat inundând rapid încăperea în care se aflau. De altfel, fumul a fost cel care a provocat intoxicații serioase copiilor. Până la sosirea echipajelor de intervenție, mama copiilor, care i-a lăsat nesupravegheați pentru câteva momente și a descoperit ulterior nenorocirea i-a evacuat pe aceștia din locuință și a alertat forțele de stingere și prim-ajutor. Pompierii au luat măsuri pentru localizarea și stingerea incendiului iar paramedicii au acordat primele îngrijiri medicale minorului în vârstă de aproximativ 1 an, care ulterior a fost transportat și predat la spital. Celălalt minor, în vârstă de aproximativ 4 ani, a fost găsit în stop-cardiorespirator iar cadrele medicale i-au efectuat manevre de resuscitare mai bine de 60 de minute. Din păcate, pentru el eforturile au fost în zadar, minorul fiind declarat decedat de către medicul de pe ambulanță.
***
Cinci persoane intoxicate cu fum în comuna Ciochina. Evenimentul s-a produs în data de 25 noiembrie a.c., în jurul orei 07.35 în localitatea Ciochina. Pentru salvarea victimelor, intoxicate cu fum produs de o sobă cu lemne folosită la încălzirea locuinţei, au acționat trei echipaje al Serviciului Județean de Ambulanță care s-au deplasat la locuința acestora, unde, sesizând situația de la fața locului, au solicitat în sprijin și un echipaj SMURD. Paramedicii au acordat primele îngrijiri medicale la două victime, o persoană de sex masculin în vârstă de 51 ani, care a refuzat transportul la spital și o persoana de sex feminin în vârstă de 39 ani, care ulterior a fost transportată și predată la Unitatea de Primiri Urgențe al Spitalului Județean de Urgență Slobozia. Celelalte trei victime, un minor și doi adulți, le-au fost acordate primele îngrijiri medicale de către echipajele SAJ, ulterior fiind transportate și predate la Spitalul Județean de Urgență Slobozia.
***
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al județului Ialomița atrage atenţia asupra următoarelor reguli ce se impun a fi respectate:
– NU lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune;
– Asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată;
– NU folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
– NU folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
– Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;
– NU aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
– Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
– Nu adormiţi niciodată cu soba aprinsă;
– Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau achiziționați-vă altele noi;
– NU aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
– NU aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
– Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.
– NU suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere. Deconectaţi de la reţeaua electrică toate aparatele electrice atunci când nu sunt utilizate.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.