În Gările din Feteşti şi Sinaia se află expuse două drezine, aparent identice! Ce este drezina? O maşină solidă, tip Skoda, adaptată la traficul feroviar, care se deplasa cu 100 km/h, iar după ce ajungea la destinaţie se ridica pe un cric şi se răsucea pentru a schimba direcţia de mers. Legendele urbane au fost alimentate cu informaţia că drezinele au fost folosite de Ana Pauker şi protipendada comunistă, însă, până a ajunge exponate, maşinile blindate şi adaptate la transportul pe calea ferată au fost utilizate de reprezentanţii CFR pentru deplasările scurte şi rapide în interes de serviciu. Care este adevărata drezină cu care s-a plimbat Ana Pauker nu se ştie cu exactitate, însă ambele exemplare sunt legate de Feteşti.
Drezina din Gara Sinaia a aparţinut staţiei CFR din Feteşti, iar cea actuală de la Feteşti a fost adusă de la Medgidia pentru piese de schimb, chiar înainte de a fi dusă la fier vechi, povesteşte primarul Sorin Gafiţoi: „Sunt drezine turism, tip Skoda, pe care le-am moştenit noi, cei de la CFR, şi le-am folosit până prin 1995 când s-au defectat şi le-am scos din uz. Le foloseam pentru lucrări la calea ferată, transportam cu ele şine lungi, până la Slobozia, până la Medgidia, în toată regionala. Când am vrut să înlocuim piesele am descoperit că fiecare drezină este un unicat, nu poţi lua piese de la una şi să pui la alta. După vreo 10 ani, ministrul transporturilor a vrut să amenajeze o expoziţie la Bucureşti, dar nu a mai reuşit, şi s-a hotărât să o ducem la Sinaia, unde stă foarte bine. Ca să citesc apoi pe internet că drezina de la Sinaia e unică şi mi-am amintit că mai avem un unicat şi noi, la Feteşti. Aceasta a fost roşie iniţial şi vopsită neagră. În interior nu mai are nimic şi geamurile sunt înlocuite. Dar este inedită şi am expus-o în Gară ca să o vadă cât mai multă lume.”
Drezinele au fost fabricate prin 1936 în Cehoslovacia, iar 100 de exemplare au fost aduse în România, din care 5 au fost adaptate la sistemul feroviar, spune dintr-o suflare Gheorghe Galupa, care a reparat şi condus 9 ani drezina de la Feteşti, expusă acum în Gara din Sinaia: „A fost o maşină blindată, de război, şi luxoasă. Capitonată cu caşa, piele albă şi maro, sidef ca ornament, bordul tot din fosfor alb se vedea şi noaptea şi ziua la fel, capitonată şi cu geamuri securizate. Consuma cam 47 de litri la suta de km şi aveam două rezervoare în spate, de câte 50 de litri, ca să o echilibrăm. Cutia de viteze era originală, dar motorul l-am adaptat noi, era de tractor. Înainte a fost o maşină pentru comisii ministeriale, au mers elitele comuniste cu ea.”
Drezinele expuse în gările din Sinaia şi Feteşti cântăresc aproape 7 tone şi sunt singurele care au scăpat de la a fi duse şi topite la fier vechi. Ele au scăpat din pasiunea câtorva ceferişti pentru lucrurile vechi, iar acum reprezintă cadru fotografic excelent pentru turişti şi călători.
Dati-i una si lui cretinel dar sa mearga cat mai departe si numai dus…