Ecologie tipic românească: Salcâmul nu este eligibil la finanţările privind înfiinţarea de plantaţii forestiere, iar perdelele de protecţie sunt exceptate de la subvenţia pe suprafaţă.
Agricultorii reclamă că terenurile pe care au plantat perdele forestiere sunt excluse de la subvenţii, ceea ce descurajează înfiinţarea şi întreţinerea unor liziere noi de pădure. Fermierii ialomiţeni sunt nedumeriţi, mai ales că Bărăganul este o zonă din ce în ce mai aridă, cu risc de deşertificare, iar scoaterea acestor parcele de la plata subvenţiilor este în total dezacord cu campaniile de împădurire.
Agricultorii care au plantat perdele forestiere sunt nemulţumiţi că pentru terenurile ocupate cu aceste plantaţii NU mai primesc subvenţia pe suprafaţă.
Anul trecut, sprijinul s-a acordat într-un procent de 30% din valoarea de 170 de euro a subvenţiei pe hectar, iar în 2016 fermierii au sperat că or să primească cel puţin suma întreagă.
Preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa, Nicolae Sitaru, spune că în aceste condiţii agricultorii renunţă la întreţinerea perdelelor forestiere pe care le-au plantat cu resurse proprii şi pentru care plătesc arendă proprietarilor pe ale căror terenuri au fost înfiinţate.
Directorul Centrului Judeţean APIA, Florea Stoian, spune că programul de împădurire este la început şi se va derula pe o perioadă de 12 ani.
Specialiştii APIA urmează să facă identificarea suprafeţelor pe teren.
Surpriza neplăcută este că salcâmul, specia cea mai potrivită şi folosită în Bărăgan pentru înfiinţarea plantaţiilor forestiere, este scos de la finanţare, în schimb, se dau bani pentru înfiinţarea de păduri cu plop şi salcie.