Elita scrimei româneşti coboară de pe podium şi face demonstraţii publice în stradă pentru a încuraja copiii să facă sport

0

dsc01684

Sabrerii de top Iulian Teodosiu şi Alin Badea s-au întors acasă pentru a-i încuraja pe copiii din Slobozia să practice scrima.

Cei doi sportivi fac parte din lotul naţional şi au obţinut cu echipa, anul acesta, bronzul la campionatele europene şi mondiale. Din păcate la Jocurile Olimpice s-au calificat doar fetele, însă, prin ele, România a obţinut cea mai strălucitoare medalie a competiţiei.  Pentru promovarea scrimei, marţi seară a avut loc o demonstraţie publică în faţa Casei Municipale de Cultură, alături de copiii de la secţiile de scrimă din oraş, iar alături de Iulian şi Alin a fost şi Mălina Călugăreanu, membră în echipa de floretă a naţionalei feminine, participantă la Jocurile Olimpice de la Rio. „Am venit ca să dăm un exemplu că se poate. Din păcate nu prea se mai practică sportul în şcoli, iar copiii ies din ce în ce mai puţin din casă. Noi am făcut scrimă în condiţii foarte dure. Am spus mereu şi nu mi-e ruşine să recunosc: făceam antrenamente cu două bluze şi geaca pe mine, că nu aveam nici măcar geamuri la sală. Dar scrima m-a răsplătit, chiar dacă uneori lipseam de la şcoală pentru antrenamentele dinaintea concursurilor ” a mărturisit Alin Badea care se află într-o scurtă vacanţă acasă, timp în care, la începutul lunii, s-a şi căsătorit. Pe lângă rezultatele foarte bune obţinute cu echipa, tristeţea foarte mare a sabrerilor de la naţională este că au ratat ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice, pe care le-au privit la televizor. Naţionala feminină i-a răzbunat. Mălina Călugăreanu face parte din echipa de floretă a României: „Încercăm şi noi să obţinem un rezultat măcar asemănător ca al echipei de spadă a României. Ştacheta este foarte sus şi este destul de greu, mai ales că noi abia anul trecut am terminat cu junioratul şi am trecut la seniori. Ne este puţin cam greu pentru că suntem în creştere şi vrem să acumulăm experienţă. Acum ne antrenăm pentru următorul ciclu olimpic” a precizat sportiva din Bucureşti. Iubitul ei, Iulian Teodosiu, este cu gândul la revanşă, peste patru ani. Până atunci îi încurajează pe copii să lase calculatorul şi practice un sport, să facă mişcare în aer liber: „Noi vrem să arătăm că este un sport frumos şi elegant. Dacă rezultatele vin, poţi să faci şi performanţă. Eu am fost repede captat de acest sport, în clasa I, pentru că erau poveştile cu Zorro. Dar mai întâi a trebuit să învăţ tabla înmulţirii ca să mă lase la antrenamente. La un moment dat trebuie să te hotărăşti: o iei cu sportul sau te ţii de şcoală. Părinţii mei mereu au ţinut să existe un echilibru între şcoală şi sport, ceea ce a fost foarte bine, pentru că noi toţi din lot avem şcolile, facultăţile terminate.”    

Prezenţa scrimerilor naţionalei la Slobozia face parte dintr-un program al Federaţiei Române de Scrimă de popularizare şi încurajare a sportului de masă. Frumos este că 70% dintre sportivii echipei masculine de sabie a României provin din şcoala slobozeană. Antrenorul Marian Cruţu apreciază că această tradiţie a început în anii 70 şi are roade bogate în ultimul deceniu: „ Eu am fost în prima generaţie de sabreri, a domnului Nicolae Mihăilescu, iar în timp scrima a luat amploare şi a dat mulţi sportivi pentru cluburile naţionale. Pe lângă Iulian Teodosiu şi Alin Badea îi mai avem pe Iancu George, Mădălin  Bucur, Ieftimie Sorin şi Mihai Cruţu. A fost o pepinieră foarte bună şi cred că în continuare Slobozia va da campioni la scrimă” a precizat directorul Direcţiei Judeţene de Sport. Caravana Federaţiei Române de Scrimă se află la a treia ediţie şi va ajunge în cele mai mare 10 oraşe din ţară.

 

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.