Epidemie de rujeolă în comunitatea de etnie romă din oraşul Ţăndărei

0

Cazurile au apărut în familii cu mulţi copii, care circulă în străinătate şi care refuză vaccinarea. În urma unei analize a Direcţiei de Sănătate Publică,  peste 400 de copii sunt nevaccinaţi, iar părinţii acestora refuză imunizarea prin vaccin.

Evoluţia galopantă a rujeolei a început în luna octombrie, când s-au înregistrat 46 de cazuri, în focare explozive, din mediul familial, precizează purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate publică Ialomiţa, Mihaela Dumitrescu: „Sunt trei focare familiale în evoluţie şi alte cazuri dispersate, dar în curând vom considera toată comunitatea un singur focar. Vorbim de copii de etnie romă, nevaccinaţi, care circulă în străinătate cu părinţii  sau pentru care se refuză efectiv vaccinarea.”

Fenomenul este cunoscut în comunitate, fără a-i îngrijora prea tare pe adulţi:”E pojar. Am auzit că sunt mulţi copii care lipsesc de la şcoală şi netratat duce la deces. Eu mi-am făcut datoria de mamă şi bunică şi i-am vaccinat în iulie, pe cea mică de 3 ani şi pe cea mare de 5.”

Conform datelor DSP, peste 450 de copii sunt nevaccinaţi în comunitatea romilor din Ţăndărei: „Avem, la grupa de vârstă de 1-4 ani, 200 de copii nevaccinaţi, iar la 5-9 ani încă 250 de copii pentru care se refuză constant vaccinarea, în fiecare lună.”

Un sfert dintre cazurile confirmate au fost transferate la spitale din Bucureşti, fiind vorba de bebeluşi cu vârsta de un an.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.