Erasmus Plus, o poartă către lume

0

În cadrul Liceului Tehnologic “Alexandru Ioan Cuza”, Slobozia se află în derulare Proiectul “Multitasking Approach for Quality Professional Tranining in Tourism and Catering”, parte din Programul ERASMUS +. Acest program aduce sub aceeaşi umbrelă toate programele de finanţare actuale ale Uniunii Europene pentru educaţie, formare profesională şi tineret.
Proiectul, al doilea de acest fel, se desfășoară pe parcursul unui an, având ca data de finalizare 31.09.2017, și implică două stagii de mobilitate profesională în Portugalia, regiunea Setubal, pentru 20 de elevi de clasa a-IX-a liceu tehnologic, nivelul 1 de calificare, profilul Servicii, domeniul Turism și alimentație. Elevii au efectuat în Portugalia cursuri de limba engleză și limba portugheză și stagii de practică profesională cu durata de 90 de ore, timp de 15 zile, câte 6 ore pe zi, în două fluxuri, în lunile ianuarie și aprilie.
Pentru implementarea acestui proiect, Liceul Tehnologic “Al. I. Cuza” a avut cinci institutii partenere.
ConsUE Portugal, instituţia partenera intermediară, este o companie privată cu sediul în Setubal. Compania are ca principal domeniu de activitate consultanţa şi sprijinul logistic în domeniul educaţiei şi formării profesionale. Principalul scop al organizației este sprijinirea dezvoltării şi diversificării ofertei educaționale în educaţie şi formare profesională iniţială, realizând o mai bună înţelegere a dinamicii pieţei muncii europene, crescând posibilităţile de a asimila cunoştinţe şi competenţe în domeniul de activitate, implicându-se activ pentru realizarea unei mai bune inserţii a a absolvenților de învăţământ tehnologic pe piața muncii.
Institutiile gazda in care elevii au desfasurat stagiile de practica au fost: restaurantele O Batikano’s – Ind. Hoteleira, O Quintal Nelson & Chão și Novo 10 Nelson Pais Pereira & Filhos si hotelurile Hoteis do Rio Sado și Hoteis Campanile.
În timpul mobilităţilor, fiind monitorizați cu atenţie de către tutorii instituţiilor de primire, elevii si-au format abilităţi si au dezvoltat competente profesionale adecvate calificării Turism si Alimentaţie.
La final se aşteaptă ca proiectul să contribuie la îmbunătăţirea competenţelor elevilor de comunicare într-o limbă străină, la asimilarea de terminologie specifică în sectorul turismului și alimentației (atât în engleză cât şi în portugheză). Se aşteaptă, de asemenea, ca elevii participanţi să se adapteze la un mediu socio-economic nou, să comunice eficient și să coopereze cu ceilalți angajați ai restaurantului.
Organizatorul proiectului, Liceul Tehnologic ”Al. I. Cuza”, a avut ca scop creşterea nivelului de cunoştinţe tehnice generale şi specializate şi dezvoltarea de abilităţi care pot permite elevilor de la Profilul Turism şi Alimentaţie (grupul ţintă) să îşi dezvolte traseul profesional până la nivelul 4 de calificare. De asemenea, a vizat dezvoltarea de competenţe cheie, tehnice generale și tehnice specializate, care vor facilita inserția pe piața europeană a muncii dupa absolvire, dezvoltarea competențelor de comunicare într-o limbă străină de circulație internațională, îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare și de lucru în echipă, de socializare şi cooperare într-un mediu socio-cultural și profesional nou și creşterea nivelului de cunoștințe despre normele de igienă, siguranţa muncii şi protecţia mediului.
În cadrul stagiului de pregatire profesională, participanții la mobilitate au efectuat activitati specifice, într-un mediu profesional select, în restaurante si hoteluri ce își impun standarde de calitate de excepție. Elevii au învățat să pregătească mise-en-place-ul pentru micul dejun, prânz, cină și ocazii speciale, au primit clienții, au preluat comenzile de la clienți și le-au transmis sectorului de lucru, au servit preparate culinare conform diferitelor sisteme si reguli de servire, au recomandat și servit bauturi, au preparat și flambat preparate culinare cu specific local, au debarasat mesele în functie de vesela și tacâmurile folosite, au întocmit opțiuni de meniu, respectând regulile de igienă și normele de siguranță la locul de muncă. In hoteluri, elevii si-au imbunatatit competentele despre întâmpinarea clienţilor, atribuirea camerei stabilite turistului, organizarea activitatii la nivelul serviciului front-office, organizarea activității desfășurate la nivelul spațiilor de producție, alimentaţie si servire, completarea documentelor specifice activitatilor desfasurate.
Pe lângă stagiul de pregatire profesională și cursurile lingvistice de engleză și portugheză, elevii au beneficiat de cinci zile de program cultural excepțional, în care au avut oportunitatea să cunoască parte din obiectivele turistice reprezentative ale Portugaliei, să se familiarizeze cu tradițiile și cultura portugheză, să își facă prieteni și să rămână cu amintiri de neuitat.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.