Factorul uman – principalul responsabil de răspândirea pestei porcine africane! Specialiştii estimează că virusul pestei porcine africane se propagă în teritoriu cu aproximativ 15 km pe zi. Previziunile privind evoluţia bolii sunt sumbre în Ialomiţa!

0

Specialiştii informează cetăţenii din localităţile în care încă nu s-a declanşat maladia că, până la apariţia virusului pestei porcine în comunităţile lor, pot sacrifica porcii pentru consum, dar cu acordul medicilor veterinari. „ A venit Crăciunul puţin mai devreme, să zicem! Ce să facem? Avem posibilitatea, acum, să sacrificăm în vederea consumului, dar dacă în gospodărie e vreunul atins, cineva trebuie să-l vadă şi nu se mai poate. Trebuie să ne pregătim de ce e mai rău,” a precizat Constantin Babiţă, medic veterinar concesionar în satele comunei Perieţi din judeţul Ialomiţa.

Specialistul a explicat în şedinţa consiliului local că localităţile sunt expuse la contaminare pentru că sunt străbătute de DN2A, dar şi pentru că sunt în apropierea unei păduri, deşi NU porcii mistreţi sunt principalii vectori de răspândire a virusului: „Virusl înaintează. Propagarea lui este în jur de 15km/ zi. Din probele prezentate, incidenţa este scăzută la mistreţi, cel puţin în zona noastră, din probele luate de la Chirana încoace. La probele de control nu s-a găsit niciuunul. Deci nu rămâne decât factorul uman. Bănuiesc că noaptea se mişcă porcii infectaţi. Ca măsură de protecţie rămâne limitarea circulaţiei animalelor.”

Pe lângă cele 3 localităţi în care au fost confirmate focare de pestă porcină, în Ialomiţa mai sunt şi alte suspiciuni pentru care se aşteaptă rezultatele analizelor de laborator.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.