Fermierii din Ialomiţa sunt sceptici în privinţa fondului mutual pentru despăgubiri agricole

0

nicolae-sitaru-3

Membrii Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Ialomiţa au dezbătut, luni după amiază, oportunitatea şi condiţiile participării la înfiinţarea fondului mutual pentru despăgubiri agricole.
Acesta va funcţiona după regulile unei societăţi de asigurări, însă fermierii din judeţ sunt împotriva cotizaţiilor obligatorii. Principala temere a agricultorilor ialomiţeni este că banii strânşi vor fi utilizaţi pentru funcţionarea şi plata unor angajaţi, fără a mai ajunge pentru despăgubirea culturilor afectate de secetă sau îngheţ. Mai mult, cultivatorii de cereale şi plante tehnice au reclamat că mai util este să se investească în irigaţii şi să se bage apă pe canale decât să se înfiinţeze o societate de despăgubiri pentru a cărei funcţionare corectă nu poate garanta nimeni în România.
Punctul de vedere majoritar va fi susţinut de preşedintele ACCPT IL în cadrul întrunirii la Bucureşti a Ligii Agricultorilor şi Producătorilor Agricoli din România, iar opinia va fi una singulară, apreciază Nicolae Sitaru, şi pentru că Ialomiţa se numără printre puţinele judeţe neafectate anul acesta de secetă.
Fondul mutual pentru despăgubiri agricole va fi format în pondere de 65% din bani de la Uniunea Europeană şi 25% de la stat, iar diferenţa va fi suportată de fermieri.
Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.