Festivalul de la Amara 2016, o ediţie centrată pe detalii!

0

DSC01035

La cea de-a 49-a ediţie a festivalului de la Amara, Trofeul Tinereţii a fost câştigat de Sebastian Tudor din judeţul Neamţ, care a interpretat “Şi dacă”, piesă compusă de Vasile Veselovschi pe versuri de Mihai Maximilian, lansată în 1965 în interpretarea lui Horia Moculescu şi “Timpul” de Marius Moga, pe versurile Paulei Seling. DSC01047“Nu există concurs în România în care concurenţii să fie slabi. Surprizele apar în momentul în care ei nu sunt egali, ei cu ei, nu unul cu altul, pentru că asta este problema diletanţilor. Pe băiatul care a cântat o versiune a piesei lansată de mine l-am puncat mereu bine în festivaluri, este genul Michael Buble şi a interpretat o foarte frumoasă versiunea făcută de orchestra Ionel Tudor, pentru că lumea vrea mereu altceva. Şi faţă de ceea ce ascultăm cu violenţă, în fiecare zi, şi faţă de muzica uitată. Trebuie găsită o cale de mijloc pe care noi nu o găsim încă şi nu o găsim în nimic”, a declarat preşedintele juriului, Horia Moculescu.
Concurentul din Slobozia, Robert Iosifescu, a primit la a doua participare de la Festivalul Tinereţii premiul de popularitate, o distincţie obţinută în urmă cu doi ani şi de Alina Matache, din Amara. “Noi, ialomiţenii, suntem foarte zgârciţi cu noi, să ştiţi. Dar anul acesta juriul a decis ca acest premiu să meargă la reprezentantul nostru”, a precizat Cristian Obrejan, directorul Centrului Creaţiei Populare Ialomiţa.
DSC01074Pentru toţi participanţii, scena şi sonorizarea au fost cu totul deosebite la ediţia din acest an a festivalului, ceea ce a contribuit la plusul de profesionalism asigurat de instrumentiştii orchestrei radio, condusă de Ionel Tudor. Paradoxal, această perfecţionare prin profesionalizare a concursului, ştirbeşte puţin câte puţin din spectaculozitatea festivalului, iar acest lucru s-a văzut la Gala Laureaţilor, când s-a înregistrat contraperformanţa unei a doua seri mai puţin reuşite, în opinia fanilor festivalului, decât prima. Cu toată aprecierea şi compasiunea faţă de Gabriel Cotabiţă, evoluţia lui pe scenă a fost un mare efort, iar tandemul Luminiţa Anghel – Connecte-R a fost mai bine gustat de public. Singurul care a reuşit puţin din ce se întâmpla altădată la Amara, şi anume să ridice spectatorii de pe scaune, a fost Ştefan Bănică Junior.
Pentru ediţia aniversară, cu numărul 50, organizatorii au început deja pregătirile, iar pe lângă numărul mai mare de zile de concurs se gândeşte înfiinţarea unei secţiuni de creaţie şi a unei seri pentru DJ. În proiect este şi reamenajarea Grădinii de Vară, prin extinderea numărului de locuri şi poate chiar un recital internaţional care să marcheze jubileul festivalului de la Amara în 2017: „ne dorim ca acest festival să aducă în fiecare an câte ceva nou şi să crească în valoare. Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Consiliul Local Amara vor susţine acest eveniment pentru că este un brand al judeţului şi vom lucra serios la promovarea şi valorificarea acestei tradiţii muzicale, organizată neîntrerupt de la prima ediţie şi până în prezent”, repetă şi promite în toate ocaziile preşedintele Victor Moraru.DSC01019DSC01081

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.