Festivalul IONEL PERLEA, la start!

0

Debutul ediţiei cu numărul 27 al Festivalului şi Concursului a fost făcut oficial, miercuri în conferinţa de presă comună susţinută de către Sabin Păutza, preşedintele juriului şi Clementina Tudor, managerul Centrului Cultural UNESCO ,,Ionel Perlea”.
Prezent pentru al doilea an consecutiv la Slobozia, Sabin Păutza a mărturisit că cea mai mare provocare de anul acesta a fost aceea de a orchestra câteva compoziţii inedite ale lui Ionel Perlea, astfel încât acestea să poată fi prezentate publicului ialomiţean: ,,Cu mare bucurie a acceptat să mă implic în organizarea evenimentului. Printre altele şi pentru că evenimentul este unul major pentru cultura românească şi nu numai. Maestrul Perlea a fost o valoare mondială, din păcate mai cunoscut afară decât la noi. Şi ne revine datoria să-l facem cunoscut şi publicului românesc.”
Sabin Păutza a făcut o comparaţie inedită între Slobozia şi…Gărâna, locul unde chiar zilele acestea are loc unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz din lume. Sabin Păutza a fost completat şi susţinut de către Clementina Tudor, care a ţinut să evidenţieze faptul că Slobozia are un public educat şi avid de cultură. Inclusiv muzicală: ,,Dacă vă aduceţi aminte, vara trecută am avut concerte de muzică simfonică în aer liber, foarte gustate de public. Şi-acum ne-au întrebat oamenii când le reluăm… Deocamdată, i-am invitat la festival, într-o locaţie, Sala Europa, mult mai generoasă decât cea cu care erau obişnuiţi la precedentele ediţii ”.
Noutatea pe care o aduce ediţia 2018 a festivalului este aceea că, pentru un plus de atractivitate, organizatorii au decis să extindă aria genurilor muzicale ce pot fi abordate de către concurenţii de la secţiunea interpretare, Astfel, dacă până anul trecut aria tematică era limitată la lied, de anul acesta participanţii pot urca pe scenă şi cu arii din opere sau cu romanţe. Singura cerinţă obligatorie este aceea ca lucrările prezentate să fie compuse de autori români.
Festivalul debutează joi la ora 17.00 cu ceremonia de deschidere, urmată de evoluţia primei serii de concurenţi în secţiunea dedicată lied-ului. De la ora 19.00, pe scena sălii ,,Europa” va urca mezzosoprana Claudia Codreanu, prima laureată a concursului desfăşurat la Slobozia.

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.