”FIR CUSUT ȘI ȚESUT” la Muzeul Județean Ialomița

0

Tradițiile din strămoși sunt parte integrantă din ființa noastră, iar în conștiința colectivă a unei comunități devin adevărate puncte spirituale de care ne legăm, fie chiar și inconștient, legăturile cu rădăcinile ancestrale ale fiecăruia dintre noi.
Sub genericul „FIR CUSUT ȘI ȚESUT”, a avut loc la Muzeul Județean Ialomița, vernisajul unei expoziții-eveniment, care cuprinde obiecte reprezentative din patrimoniul etnografic al instituției, toate ilustrând varietatea modelelor și bogăția culorilor. Țesăturile de lână din Câmpia Bărăganului sunt numeroase și diverse – scoarțe, căpătâie, cergi, velințe sau macaturi. Alături de acestea, pentru expoziție au fost selectate câteva ii, precum și alte piese alte costumului tradițional din această zonă.La vernisaj au luat parte oameni de cultură, reprezentanți ai instituțiilor publice locale și județene, scriitori din „Zodia Helis”, dar și un număr mare de elevi al Liceului de Arte „Ionel Perlea” Slobozia. Invitate speciale au fost „Veteranele de la Luciu”, a căror măiestrie în a confecționa astfel de materiale cu caracter etnografic este binecunoscută în județul Ialomița și nu numai.
Proiectul „FIR CUSUT ȘI ȚESUT”, cofinanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, a fost inițiat de Rural Creativ, în parteneriat cu Muzeul Județean Ialomița și Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița, și are ca obiective principale cercetarea și valorificarea patrimoniului cultural cu specific etnografic și înlesnirea accesului marelui public la acesta.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.