Gerul îi pune în dificultate pe fermieri

0

DSC_1314

Oile şi văcuţele au început să fete, iar puii rumegătoarelor au nevoie de o atenţie deosebită. Pe lângă aşternut şi mâncare mai multă, crescătorii de animale se îngrijesc de mieii şi viţeii care se nasc în zilele şi nopţile geroase. Gospodarii dorm în saivane lângă oi sau în grajduri lângă văcuţe pentru a le supraveghea şi ajuta.

Soţii Silvia şi Eremia Motrogan din satul Borduşelu au în gospodărie toate păsările şi animalele specifice zonei, dar se axează cel mai mult pe văcuţe. Acum, când gerul îngheaţă până şi pietrele, viţeii sunt masaţi cu paie pentru a li se pune sângele în mişcare…
Grijă mare la animale are şi Ion Roşca, din Griviţa…Bărbatul creşte 180 de oi pe care le hrăneşte şi le separă în funcţie de numărul mieilor…
Specialiştii recomandă crescătorilor de animale să aibă adăposturi călduroase. Indiferent cât de frig este, însă, grajdurile văcuţelor trebuie aerisite seara şi dimineaţa, spune medicul veterinar Cristian Dudaş.
Importantă este şi temperatura apei. Gospodarii ştiu că apa din fântână este mai bună la adăpatul animalelor pentru că este mai caldă decât cea din reţeaua publică.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.