Grădina botanică de la Ciochina

0

În ultimii ani, grădinile cu flori de la ţară fac concurenţă serioasă amenajărilor botanice din ţară. Soiurile clasice de garofiţe, crini şi stânjenei au fost completate cu specii alese de amaryllis, irişi şi allium gladiator, ruda de la oraş a cepei ciorii. Bulbii, rizomii şi seminţele sunt cumpărate de pe internet, iar pasiunea cultivatorilor asigură înflorirea şi înmulţirea acestora.
Protagoniştii unei astfel de grădini sunt şoţii Botizan care s-au mutat în Ialomiţa în urmă cu 13 ani, când au ieşit la pensie. De atunci grădina lor a înflorit mai mult şi mai frumos cu fiecare sezon: „Aceşti allium gladiator sunt la fel ca la grădina botanică din Bucureşti. Mai am şi allium fantazia, dar înfloresc mai târziu, mai delicate. Când înfloresc, vine bobocul cu un fel de caschetă cu moţ şi tot timpul le-am zis vietnamezi. Nu ştiam că se numesc ceapa ciorii.” Virginia Botizan are 66 de ani şi a lucrat în comerţul alimentar, dar florile reprezintă acum marea dragoste: „Orice, dar flori să am. De când încep, primăvara, ghioceii, cu brănduşele, de toate am. Imi plac foarte mult. Nu rămânem fără flori în grădină. Acum înfloresc şi clematitele, dar îmi pare rău că am doar mov. Mai sunt şi vreau roz şi alb! Acum au început şi crinii, aceştia portocalii, dar am şi albi, şi grena, şi galbeni. Tot timpul sunt printre ele. La prânz, soţul merge să-şi facă somnul de frumuseţe, dar eu aici stau. Curăţ iarba, le îngrijesc.”
Ioan Botizan, fost cadru militar, grădinăreşte şi el în fiecare zi în jurul casei şi se mândreşte alături de soţie cu soiurile rare de plante şi flori: „E luna florilor. Îmi place să fie flori, dar nu am preferate. Eu mă ocup de vie, de porumb şi de cartofi, dar instalaţiile toate eu le fac şi în grădina de flori şi în cea de zarzavat.”
Pentru o inflorescenţă bogată, bulbii de allium gladiator sau orice alte bulboase se scot din pământ în lunile august–septembrie şi se replantează în lunile octombrie–noiembrie.

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.