Grădina în stil italian: 5 secrete de amenajare

0

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/dldt5c-WI64

Grădinile în stil italian sunt deosebite prin cadrul autentic și degajat pe care îl propun. Dacă și tu îți dorești un astfel de stil de amenajare, atunci ține cont de următoarele 5 lucruri care te vor ajuta să obții o grădină extrem de frumoasă, elegantă și primitoare.

Sisteme de iluminat romantice pentru grădinile în stil italian

Corpurile de iluminat nu vor fi doar simple elemente de decor, ci și accesorii care vor accentua romantismul și unicitatea grădinilor italiene după lăsarea întunericului. Pentru asta, poți alege numeroase soluții de iluminat în contrast cu finisajele grădinii sau cu zona de relaxare, precum sunt stâlpii de iluminat grădina care reproduc cu ușurință iluminatul de exterior prezent pe străzile din Italia.

Acești stâlpi exteriori de iluminat se pot găsi într-o varietate de modele, culori, înălțimi și tipuri, astfel încât tu vei putea găsi exact ce îți este necesar. De exemplu, poți opta pentru stâlpi cu panouri solare, cu aspect de felinare, care au avantajul utilizării energiei naturale și care se potrivesc foarte bine cu stilul italian.

Mobilier rustic sau vintage – cea mai bună alegere pentru grădinile în stil italian

Când vine vorba de mobilierul de grădină, italienii pun accent pe piesele din lemn sau alte materiale naturale, care oferă un aspect misterios, simplu, degajat, dar totodată elegant și prețios. Poți alege să folosești mobilier recondiționat sau de inspirație rustică pentru a reproduce un design exterior de amenajare a grădinii într-un stil veritabil italienesc. 

Este înțelept să poziționezi mobilierul de grădină într-o zonă umbrită și în vecinătatea unei alei care tranzitează curtea, astfel încât să te poți bucura de un confort termic corespunzător chiar și în zilele mai călduroase de vară.

O grădina bogată în plante, copaci și flori

Plantele deosebite, florile curgătoare, pergolele înalte și cu forme frumoase, pomii fructiferi sau decorativi sunt o caracteristică definitorie a grădinilor luxuriante în stil italian. Poți opta pentru plante în apropierea locului de relaxare, dar și pentru ghivece suspendate pe suporturi din fier forjat negru sau pictat în alb.

De asemenea, poți îmbrăca pergolele metalizate cu trandafiri cățărători, petunii, lobelie, liliac, hortensie sau alte plante care rămân verzi tot timpul anului. Specific grădinilor italiene sunt aleile iluminate de spoturi sau stâlpi tip felinar, decorate de-o parte și de alta cu multe flori colorate. 

Italienii adoră să petreacă timp în grădină, să se plimbe și să admire frumusețea florilor și a vegetației, inclusiv după căderea serii. De aceea, luminile calde și romantice aplecate ușor asupra straturilor cu flori vor crea un cadru liric deosebit de frumos.

Simetria în amenajarea grădinilor în stil italian

Simetria este o regulă importantă nescrisă în amenajarea grădinilor italiene, contribuind la realizarea unui cadru unitar, echilibrat și perfect proporționat. Regula simetriei impune ca finisajele utilizate să fie asemănătoare, respectându-se atât materialele folosite, cât și o paletă cromatică uniformă în unghiurile opuse.

Deși aplicarea principiului simetriei poate părea o adevărată provocare, totul va fi mai simplu dacă începi să schițezi modul în care va arăta grădina la final.

De exemplu, poți amenaja un colț de relaxare cu o măsuță și câteva scaune din lemn dispuse pe un fundal cu finisaje din piatră sau lemn, în jurul căruia să se regăsească o mulțime de flori, un tipar vegetal pe care să-l reiei în colțul opus al grădinii, precum în fața casei. Poți integra în decor și statui dispuse simetric, în colțurile vizibile ale grădinii.

Geometria, un detaliu important în amenajarea grădinilor italiene

Simetria, alături de forme geometrice coerente, oferă un aer minimalist și elegant unei grădini în stil italian. Astfel, poți armoniza mobilierul de grădină cu forme rotunjite, cu o arcadă de stâlpi de iluminat, cu statui sau coloane drepte în partea opusă a grădinii.

Coroana plantelor poate fi decupată în formă rotundă sau de semilună ori poți alege niște garduri verzi dreptunghiulare menite să despartă anumite zone principale.

Acum că ai descoperit câteva dintre secretele amenajării unei grădini în stil italian, poți să dai frâu liber creativității și să-ți transformi propria grădină într-un spațiu unic de relaxare, frumos iluminat, pus în valoare de mobilier cu atribute retro și vegetație deosebită.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.