Griviţa, Mihail Kogălniceanu şi Movila, trei poli de dezvoltare rurală!

0

DSC01426

Guvernul încearcă o nouă formă de administrare rurală prin înfiinţarea unor super-comune care să asigure condiţii de oraş locuitorilor de la ţară. În Ialomiţa sunt propuse pentru dezvoltarea serviciilor oferite localităţile Movila, Mihail Kogălniceanu şi Griviţa. Iniţiativa sună bine pentru autorităţile locale, deşi este privită cu scepticism. Viceprimarul Daniel Rotaru precizează că, localitatea Griviţa, deja deserveşte serviciul de salubritate pe o rază de 15 Km, dar funcţionarea altor activităţi publice presupune investiţii noi pe care bugetul local nu le poate suporta deocamdată: “Noi am înfiinţat serviciul de salubritate printr-un proiect şi ridicăm gunoiul din opt localităţi învecinate. Ar fi bine să înfiinţăm aici şi un centru pentru eliberarea cărţilor de identitate, spre exemplu, dar pentru alte servicii avem nevoie de spaţii, iar din bugetul local nu putem suporta construcţia unor clădiri noi. Depinde cu ce vine această măsură. Apă curentă avem, proiect pentru canalizare avem, ceea ce este o mare urgenţă, dar cu banii stăm mai prost”.
Aducerea serviciului de evidenţa populaţiei la nivelul unei super comune presupune o deplasare mai uşoară pentru cetăţenii din localităţile apropiate acesteia, care acum merg peste 20 de km la oraş. “Normal că este mai bine pentru noi, că la Griviţa ajungem şi cu căruţa, nu mai plătim la autobuz”, spun localnicii din Miloşeşti şi Traian.
Autorităţile locale speră ca acest demers să ajute la înfiinţarea unui centru de permanenţă medicală în mediul rural, proiect început dar nefucţional la Miloşeşti, din lipsa medicilor, după cum spune primarul Nelu Chiţoiu, îngrijorat de îmbătrânirea populaţiei şi depopularea satelor: “Pe strada principală, care altă dată era floarea localităţii, de la numărele 1 la 50 sunt douăzeci de case în care nu mai locuieşte nimeni. La care se adaugă 10-15 cu o singură persoană. Sub 45 de ani avem o singură familie pe strada principală. Oamenii sunt bătrâni şi au nevoie de îngrijire medicală. Avem medic de familie, dar ar fi fost bine să funcţioneze şi centrul medical, cu permanenţă zi şi noapte. Nu sunt medici la oraş, de unde să-i aducem la ţară? De asistenţi medicali ne-am fi descurtcat, găsisem, dar măcar să reuşească Griviţa şi tot ar fi mai bine”…
Localnicii din Traian, localitate desprinsă în urmă cu 12 ani din comuna Griviţa, sunt foarte mulţumiţi de serviciile pe care le au acum pe raza de domiciliu şi cred că şi comunitatea lor s-ar califica pentru a deveni o super comună, deşi nu se află pe un drum naţional: “Noi avem primărie mai frumoasă decât la Griviţa. Mergeţi să vedeţi ce stadion avem noi, şi cum e la Griviţa. Primarul nostru ne-a adus aici de am făcut buletinele, cu poză cu tot. Avem şi farmacie mai bună, că este mai dotată şi te serveşte şi noaptea. Gaze am mai vrea, măcar la bucătărie, că tot plătim lună de lună câte 40 de lei pentru butelie… Noi suntem foarte mulţumiţi de când am devenit comună”, spun trăienenii care nu admit nici în ruptul capului că s-ar putea să redevină sat.
Comuna Griviţa este o localitate cu 3.500 de locuitori în cele două sate, aşezată strategic pe DN 2C, Slobozia-Buzău, cu o secţie de poliţie rurală care se adresează localităţilor de pe o rază de 15-20 km, şi o şcoală profesională la care vin copiii din satele apropiate ale căror familii nu au posibilitatea să-i trimită la oraş, ceea ce o poate califica pentru proiectul de super comună. Situaţia poate fi similară şi la Mihail Kogălniceanu, dar se potriveşte mai puţin pentru Movila, comună cu un număr mic de locuitori, situaţă exact lângă Feteşti.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.