Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual

0

Guvernul a adoptat joi ordonanţa de urgenţă pentru înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
“Este de fapt răspunsul Guvernului la solicitările venite din partea agenţilor economici, a mediului de afaceri, care au nevoie de forţă de muncă bine pregătită. Această autoritate va asigura funcţionarea eficientă a parteneriatului dintre agenţii economici, administraţia publică locală şi şcoală, pentru formarea profesională iniţială în sistem dual, cu beneficii în primul rând pentru tinerii absolvenţi de clasa a opta, care au până în 23 de ani şi care îşi doresc să devină muncitori calificaţi. Sigur, beneficii sunt şi pentru agenţii economici, care au nevoie de forţă de muncă bine pregătită şi sunt dispuşi să se implice activ în formarea acestei forţe de muncă în companiile pe care le deţin”, a arătat el, într-o declaraţie de presă.
Decizia a fost luată în urma consultării unui număr important de companii cu capital românesc şi străin din industria auto, tipografică, prelucrarea metalelor, agricultură, utilităţi, turism, construcţii sau infrastructură rutieră, “care îşi doresc şi au capacitatea să devină furnizori de formare profesională” în vederea integrării absolvenţilor pe piaţa forţei de muncă.
“Actul normativ instituie, de fapt, atribuţiile principale ale Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România. Anume, identificarea, anticiparea şi analiza periodică a nevoilor de competenţe cerute de piaţa forţei de muncă şi introducerea de calificări noi în formarea profesională iniţială în sistem dual; de asemenea, consilierea familiilor, a unităţilor de învăţământ şi a angajatorilor, elaborarea de metodologii şi a unui sistem de acreditare a furnizorilor publici privaţi de formare profesională iniţială în sistem dual şi asigurarea promovării în rândul tinerilor şi familiilor acestora a conceptului de şcoală profesională în sistem dual, ca alternativă de excelenţă în domeniul ocupaţional şi educaţional”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Structura organizatorică a Autorităţii, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare se vor aproba în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.