Guvernul a aprobat normele de aplicare a programului “Prima Chirie”

0

Conform documentului, prima de relocare se acordă din bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și ca urmare a acestui fapt, își schimba domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectiva sau în localitățile învecinate acesteia.
Executivul transmite că prima de relocare se acordă la cerere, lunar, pentru o perioadă de maximum 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru cel puţin 12 luni şi nu se cumulează cu alte prime de mobilitate, potrivit legii.
Prima se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către aceştia sau împreună cu familia, nu depăşesc 5.000 de lei/lună şi reprezintă 75% din suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru locuire (chirie şi utilităţi) la noul domiciliu sau reşedinţă, în limita sumei de 900 de lei lunar, se mai arată în comunicat.
Reprezentanţii Guvernului precizează: “În cazul în care persoanele aflate în şomaj se încadrează în muncă pe durată mai mică de 12 luni, iar ulterior se schimbă durata încadrării în muncă pe perioadă determinată de 12 luni sau mai mare de 12 luni ori nedeterminată, nu beneficiază de aceasta primă”.
Pentru a beneficia de prima de relocare persoanele doritoare trebuie să depună o cerere în acest sens la Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi să aducă documentele care să ateste îndeplinirea condiţiilor în termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă.
Veniturile nete lunare luate în considerare în vederea acordării primei sunt venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din pensii, venitul minim garantat, indemnizaţia de şomaj şi stimulentul de inserţie, indemnizaţia de concediu pentru creşterea copilului.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.