Guvernul pregătește interzicerea creșterii porcilor în afara marilor ferme specializate

0

Guvernul pregătește o lovitură extrem de grea pentru traiul țăranilor: conform unui proiect al ANSVSA, porcii nu vor mai putea fi crescuți/vânduți în afara fermelor de suine.
Lovitura este una cu impact major, asta pentru că România este una dintre țările cu cel mai mare consum de carne de porc, iar mulți țărani cresc animale în propria gospodărie atât pentru consum propriu, cât și pentru familia extinsă de la oraș.
Deși teoretic pot crește porci, țăranii nu au voie să cumpere, vândă sau reproducă suine, ceea ce limitează drastic posibilitatea de a asigura hrana sau nevoia de bani a unui procent însemnat de familii: “În exploataţiile nonprofesionale (gospodării țărănești sau ferme de subzistență) este interzisă: activitatea de reproducție; mişcarea porcinelor vii indiferent de destinaţie.
Circulația porcinelor dintr-o exploatație nonprofesională cu porcine către o altă exploatație, fie ea și un abator, este interzisă.”
Ce înseamnă această nouă regulă? Practic, dacă îți fată scroafa și vrei să-i vinzi sau să-i faci cadou vecinului peste gard un purcel, ai încălcat legea DE DOUĂ ORI! Atât de simplu este!
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a emis un set de reguli mai stricte pentru crescătorii de porci printre acestea aflându-se și interzicerea creșterii porcinelor la stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri și societăți agricole vegetale.
Astfel, cu excepția fermelor de suine, alte forme de exploatații nu vor mai putea să dețină suine nici pentru autoconsum, dar nici în scopuri comerciale, potrivit unui proiect de ordin al Președintelui ANSVSA pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de porcine şi pentru modificarea şi completarea unor norme sanitar – veterinare.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.