Guvernul României, iluminat în albastru de Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului

0

Guvernul va marca, și în acest an, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, alăturându-se, prin acest demers, instituțiilor din România și comunității internaționale.
În data de 2 aprilie, începând cu ora 20.00, Palatul Victoria va fi iluminat în albastru, în semn de solidaritate față de persoanele afectate de această afecțiune. Guvernul României susține demersurile întreprinse pentru cunoașterea, înțelegerea și tratarea tulburărilor din spectrul autismului, inclusiv prin intermediul consultărilor derulate de către premierul Viorica Dăncilă și reprezentanții asociațiilor de sprijin pentru persoanele cu autism.
“Semenii noștri care au această afecțiune se confruntă cu dificultăți însemnate în viața de zi cu zi. O viață mai bună a copiilor și adulților cu autism, persoane cu o lume interioară profundă, precum și a celorlalte persoane cu dizabilități sau care suferă de boli rare, este datoria noastră a tuturor- Guvern, societate civilă, dascăli, părinți și copii deopotrivă. Rolul meu și al Guvernului este să răspundem acestor probleme, asigurându-le cu umanitate, înțelegere și respect, locul demn pe care îl merită în societate”, consideră premierul Viorica Dăncilă.
Ca urmare a consultărilor derulate cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale care promovează drepturile persoanelor cu dizabilități și boli rare, Guvernul a luat o serie de măsuri menite să răspundă solicitărilor acestora.
Astfel, au fost revizuite criteriile medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap și tip de handicap pentru a fi introduse și persoanele care suferă de afecțiuni rare. Potrivit unui ordin comun al miniștrilor sănătății și muncii, au fost introduse noi afecțiuni din grupa bolilor rare care au un impact asupra autonomiei și funcționării persoanei – narcolepsia, angiodemul ereditar, mastocitoza și fenilcetonuria – între criteriile de încadrare în grad de handicap. Ordinul comun pentru aprobarea modificării și completării ordinului ministrului muncii, familiei și egalității de șanse și al ministrului sănătății publice nr.762/1992 din 31.08.2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap, cu modificările și completările ulterioare, va fi publicat astăzi în Monitorul Oficial.

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.