Haiducie la Andrăşeşti – postul de poliţie a fost atacat, poliţiştii umiliţi

1

Stai şi te cruceşti unde s-a ajuns în ţara asta. Pentru cine nu are timp să citească tot comunicatul, fac un foarte mic rezumat:

Poliţistul opreşte un şofer suspect, ăla nu are acte, e băut şi face scandal în sediul poliţiei. Îşi cheamă amicii care fac scandal şi mai mare, ba mai şi sună la 112 să spună că poliţiştii sunt băuţi. A fost nevoie de ajutoare de la Slobozia ca să fie potoliţi golanii.

Slavă Domnului că nu sunt poliţist. Eu îi împuşcam. Mă rog, îmi place mie să cred…

guraialomiţei

Comunicatul:

Pentru că „prietenul la nevoie se cunoaşte”, trei bărbaţi au sărit în „ajutorul” amicului lor depistat băut la volan, încercând, prin diferite mijloace, împiedicarea poliţiştilor să  aplice legea. S-au ales însă  cu dosar penal.

Trei bărbaţi din oraşul Căzăneşti au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi a căror valoare depăşeşte 5000 de lei şi sunt cercetaţi şi penal, după ce, pentru a-şi scăpa prietenul de rigorile legii, au apelat numărul de urgenţă 112 sesizând că poliţistul care face verificările se află în stare de ebrietate şi acţionează abuziv.

În noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 23.30, un agent din cadrul Postului de Poliţie Andrăşeşti, aflat în serviciul de patrulare pe raza comunei cu autoturismul din dotare a observat prezenţa suspectă a unei autoutilitare înmatriculată în judeţul Ialomiţa, procedând la urmărirea şi oprirea acesteia.

Fiindu-i solicitate documentele personale şi cele ale autovehiculului, conducătorul auto a refuzat să ofere datele solicitate pentru stabilirea identităţii şi a precizat că nu posedă documente. Totodată, la cererea agentului de a-l însoţi la Postul de Poliţie în vederea stabilirii identităţii, conducătorul auto a refuzat. Având în vedere atitudinea recalcitrantă a acestuia şi apreciind că se află sub influenţa băuturilor alcoolice, poliţistul a solicitat sprijinul şefului Postului de Poliţie.

Împreună, cei doi poliţişti, au procedat la conducerea celui în cauză la sediul Poliţiei, ocazie cu care i-a fost stabilită şi identitatea, în persoana unui tânăr în vârsta de 23 de ani, domiciliat în oraşul Căzăneşti. Întrucât existau suspiciuni că tânărul se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, poliţiştii au solicitat testarea cu aparatul Drager  de către un echipaj de poliţie rutieră.

La scurt timp, la Postul de Poliţie s-au prezentat trei persoane care, fără drept, au pătruns în sediul Poliţiei şi au încercat să îi convingă pe cei doi agenţi să renunţe la măsura sancţionării prietenului lor. Totodată, cei trei l-au determinat pe tânăr să nu facă vreo declaraţie şi l-au ajutat în încercarea de a fugi din sediul Poliţiei, cu scopul de a se sustrage controlului.

Poliţiştii au procedat la imobilizarea prin încătuşare a tânărului care reuşise cu sprijinul prietenilor săi să părăsească incinta Postului de Poliţie, concomitent cu somarea verbală a celorlalte trei persoane, care deveniseră violente, de a părăsi perimetrul Poliţiei. La refuzul categoric al acestora, seful Postului de Poliţie a scos preventiv din toc pistolul din dotare şi l-a îndreptat cu ţeava în plan vertical, fără a-l arma şi fără a executa vreun foc.

Acţiunea fermă  a celor doi agenţi de poliţie i-a nemulţumit pe cei trei, astfel că unul dintre aceştia a sesizat prin S.N.U.A.U. 112 faptul că poliţistul, care s-ar afla în stare de ebrietate, îl ameninţă cu pistolul pe prietenul său, pe care l-a şi încătuşat în mod abuziv.

Pentru verificarea aspectelor semnalate prin S.N.U.A.U. 112, la locul incidentului s-a deplasat o echipă operativă din cadrul Biroului de Ordine Publică pentru Mediul Rural Slobozia, constatând că cei doi poliţişti au acţionat legal. De asemenea, aceştia au fost testaţi cu aparatul Drager, rezultatele fiind negative.

Cu aparatul Drager au fost testate şi cele patru persoane implicate, conducătorul auto şi alţi trei bărbaţi domiciliaţi în oraşul Căzăneşti în vârstă de 21, 24 şi respectiv 38 de ani, rezultatele fiind pozitive în cazul conducătorului auto (0,08 mg/l alcool pur în aerul expirat) şi persoanei care a efectuat apelul la S.N.U.A.U. 112 (0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat), ambii fiind conduşi la Spitalul de Urgenţă Slobozia unde le-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cele trei persoane sosite ulterior la locul incidentului au fost sancţionate contravenţional conform prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, cu amenzi în valoare totală de 5360 de lei. Sancţiunile contravenţionale aplicate au vizat pătrunderea, fără drept, în sediul Poliţiei şi refuzul de a părăsi acest perimetru la cererea organelor de ordine. De asemenea, cel care a apelat S.N.U.A.U. 112 în mod abuziv a fost sancţionat contravenţional şi pentru solicitarea intervenţiei la faţa locului, fără motiv întemeiat.

Totodată, pentru împiedicarea poliţiştilor în exercitarea şi îndeplinirea atribuţiilor de serviciu cei trei sunt cercetaţi şi penal conform art. 1 indice 1 pct. 4 din actul normativ amintit, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „împiedicare, sub orice formă, a organului de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice de a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu privind legitimarea sau conducerea unei persoane la sediul poliţiei ori al altui organ de stat, de a lua masurile necesare pentru menţinerea ori restabilirea ordinii publice”.

Inspector de poliţie SALAORU DANIELA, compartiment relatii publice IPJ Ialomita

1 comentariu

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.