Ialomiţa stă în picioare pentru asistenţa socială

0

Campania naţională „Toată ţara în picioare pentru asistenţă socială” derulată de Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România a ajuns azi în judeţul Ialomiţa, prilejuind o dezbatere publică privind provocările şi oportunităţile în domeniul social. În cadrul întâlnirii a avut loc şi un târg de servicii sociale, iar prioritatea identificată de specialişti a fost aceea a înfiinţării a unei filiale judeţene a profesioniştilor în asistenţa socială.
Din sistemul de asistenţă socială lipsesc la nivel naţional 70% din necesarul de specialişti cuantificat în comunităţile din România, ceea ce vulnerabilizează sistemul, apreciază preşedintele Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali, Doru Buzducea: „Este mare nevoie de angajarea asistenţilor sociali în direcţii şi instituţii, dar mai ales la nivel local, acolo unde sunt adevăratele nevoi, drame şi suferinţe umane. Asistentul social este cel care intervine cu servicii de suport, cu sprijin copiilor, familiilor, tinerilor şi bătrânilor aflaţi în dificultate.”
Şi mai îngrijorătoare sunt datele conform cărora 33% din copiii ţării trăiesc în sărăcie, după cum precizează Cristian Roşu, vicepreşedintele Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali: ”În urmă cu câţiva ani, 50% dintre copiii din mediul rural trăiau în sărăcie, ceea ce înseamnă că unul din doi copii de la ţară se regăseşte în această situaţie, ceea ce înseamnă că peste 70% dintre copiii din mediul rural sunt afectaţi de acest flagel. Pe lângă ei, următoarea categorie afectată sunt tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani. Dar adevăratele probleme se vor vedea peste 10 ani, dacă sistemul nu o să-i poată susţine şi determina să devină persoane active, care să se descurce cu forţe proprii.”
Ialomiţa oferă o gamă largă de servicii de asistenţă socială, de la cele rezidenţiale pentru copii, bătrâni şi mame singure, până la servicii de recuperare, adulţi şi copii, centre pentru persoanele cu dizabilităţi, exemplifică directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Ialomiţa, Paul Marcu: „Din păcate mulţi dintre copiii şi bătrânii judeţului nu au condiţiile pe care le oferim noi în centre, dar sunt afectaţi de despărţirea de casă şi de familie. Am reuşit pentru că am adus 25 de milioane de euro investiţii, din fonduri nerambursabile, naţionale şi europene, şi am avut în permanenţă sprijinul Consiliului Judeţean.” În opinia preşedintelui Victor Moraru este important să se cunoască activitatea din acest domeniu şi să existe responsabilitate în luare deciziilor: „Sigur că legislaţia trebuie îmbunătăţită, că asistatul social crede că i se cuvine sprijin, dar cert este că el nu are nicio vină. Este o persoană într-o anumită situaţie pentru un timp mai scurt sau pentru toată viaţa. Depinde de noi cum ne implicăm şi cum înţelegem să le rezolvăm problemele. Ţinta noastră trebuie să fie, ca un criteriu de performanţă, câţi mai puţini oameni în această situaţie, ceea ce ţine de creşterea economică şi educaţie, pentru că ei nu sunt vinovaţi ci beneficiari ai unui sistem, iar important este ca deciziile care se iau să fie cât mai aproape de realităţile existente.”
Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali numără în prezent şapte mii de membri în cadrul a 38 de sucursale teritoriale, printre care şi Ialomiţa în asociere cu judeţul Buzău.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.