Ialomiţenii din satele izolate fac eforturi suplimentare dacă vor să voteze

0

Pentru că în cătunele cu câteva zeci de alegători NU se organizează secţii de votare, localnicii sunt nevoiţi să meargă câţiva km pe jos până în satul alăturat, sau să plătească o maşină care să-i ducă la urne, deşi elegant ar fi fost ca o comisie să se deplaseze la ei cu urna mobilă.
Cum această posibilitate nu este prevăzută de normele electorale, alegătorii din Bataluri şi Crăsanii de Sus au devenit „cantitate neglijabilă” pentru autorităţile locale şi naţionale, deşi ei sunt interesaţi de procesul electoral.
Comunităţile mici şi izolate sunt situate pe malul drept al Ialomiţei, altădată localităţi mari şi înfloritoare. Acum, în satul Bataluri, care aparţine de Albeşti, mai trăiesc 10 suflete, printe care soţii Soare, Tudora şi Virgil: „Vrem să votăm, cum să nu vrem. De aici facem cam 40 de minute până la secţia de vot. Bătrâna pe care o avem nu poate să se deplaseze şi nu ne întreabă nimeni nimic de ea.”
Tot izolaţi sunt şi locuitorii din Crăsanii de Sus, un alt sat pitoresc, dar locuit acum de numai 50 de suflete. Cum secţie de votare NU se organizează, Elena Maria Vlădoiu, de 62 de ani, s-a asociat la o maşină ca să meargă la vot: „Am votat dimineaţă, cu o maşină am fost. Noi nu avem nici un mijloc de transport aici. Nu avem nimic, doar un magazin. Dacă avem nevoie de ceva mergem la Balaciu la medic, la farmacie, 8 kilometri pe jos, că dacă e să găsim o maşină trebuie să o plătim. Şi din ce, că avem şi facem bani doar cu ce creştem în curte. Votăm să fie mai bine şi mereu e mai rău pentru noi.”
Nicolae Ene din Crăsanii de Sus e hotărât, totuşi, să se deplaseze cu bicicleta, la vot: „Pentru preşedinte votăm, ca să fie mai bine, că dacă pleacă românii din ţară înseamnă că nu e chiar bine pe la noi.” Mama sa, nu are de ales: „Aş vota cum să nu, dar pentru noi nu e chiar aşa la-ndemână”.
O măsură elegantă ar fi fost urna mobilă, dar edilii de azi se feresc ca de necuratul să asigure drepturile alegătorilor. Astfel, Ioana Stan din Bucureşti, care îşi îngrijeşte mama la Crăsanii de Sus, a renunţat să-şi exercite dreptul de vot: „Am aşteptat să vină cu urna şi pe la noi, dar dacă nu au venit până acum, nu o să mai vină. Asta e, nu mai votăm, că de mers în satul vecin e greu şi nu avem cu ce. Pe aici toţi sunt bătrâni. Altădată cum de au venit cu urna? Acum de ce nu se mai poate? Poate că nu-i mai interesăm…”
Prezenţa la vot s-a situat în Ialomiţa sub media pe ţară, atât în primul cât şi în al doilea tur de scrutin la alegerile prezidenţiale, ceea ce confirmă greutatea privind exercitarea dreptului de vot, dar şi că mulţi dintre ialomiţeni sunt plecaţi din ţară şi că se regăsesc în rândurile celor din diaspora.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.