Ialomiţenii internaţi la Bucureşti aşteaptă să primească sânge de acasă

0

20160708_090754

Numărul donatorilor din Ialomiţa a scăzut cu 50%. În timp ce orăşenii sunt plecaţi în concedii, principalii donatori, cetăţenii din mediul rural, sunt prinşi cu treburile câmpului în această perioadă şi amână deplasarea la Slobozia, chiar dacă biletele de transport le sunt decontate.
Holul Centrului Judeţean de Transfuzii era vineri dimineaţă pustiu, deşi ora 9 este considerată o oră de vârf pentru recoltări. În această situaţie, primii solicitaţi sunt aparţinătorii bolnavilor, precizează directoarea Raluca Cruceat: „Foarte greu răspundem solicitărilor din capitală. Pe plan local ne descurcăm, dar nu mai putem aproviziona cu produse sanguine spitalele din Bucureşti unde sunt internaţi pacienţi din Ialomiţa care aşteaptă să primească sânge de acasă.”
Pe lângă numărul scăzut de donatori, zilnic sunt refuzaţe câte două –trei persoane, din motive de sănătate. Lenuţa Renţea, din comuna ialomiţeană Gheorghe Doja, are 38 de ani şi donează din solidaritate: „Prima dată am donat pentru o consăteancă. Apoi am avut şi eu nevoie şi au donat alţii pentru mine. Vin din când în când, în funcţie de cum am timp. Dar simt nevoia să donez pentru că am din când în când dureri de cap, cu cefalee, iar după ce donez îmi trece.”
Tot de la ţară a venit la oraş pentru donare şi Aurelian Ghionoiu, de 55 de ani. Bărbatul este din Bucu şi donează de la 18 ani: „Atunci m-au trimis să donez ca să fac mai repede fişa de angajare. Ne dădea câte un bon de masă la autoservire şi câte o zi liberă, dar nu toate instituţiile te lăsau acasă. Acum se dau bonuri şi poate dacă nu le-am primi aş veni mai rar, dar tot aş veni.”
În lunile bune, la Centrul judeţean de transfuzii din Ialomiţa se prezintă în jurul a câte 30 de donatori pe zi. Vara, numărul acestora scade sub 10, în timp ce nevoia de sânge creşte constant prin gravitatea cazurilor înregistrate.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.